Politikere om massefyringer: Regeringen har ikke sørget for den økonomi, der skal til

Fyringer i Region Sjælland er et resultat af, at regeringen ikke har sørget for der er nok penge, mener socialdemokratiske regionsrådsmedlemmer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tirsdag eftermiddag får 198 medarbejdere i Region Sjælland en fyreseddel. Yderligere 119 medarbejdere vil få tilbudt at fortætte på andre vilkår.

Det skyldes et stort millionunderskud i regionen.

- I første omgang er det et strukturelt underskud, der har udviklet sig over de seneste år. Det, vi kunne se ind i, da vi skulle forholde os til budgettet for de kommende år, var at der ville opbygges et større underskud de kommende år, hvis ikke vi nu rent faktisk fik gennemført et budget, hvor vi holdt tilbage på udgifterne, siger Socialdemokraternes gruppeformand Jan Hendeliowitz (S).

sygehus.jpg
Læs også
Prikkedag i Region Sjælland: I dag modtager 198 medarbejdere en fyreseddel
sygehus.jpg
Læs også
Prikkedag i Region Sjælland: I dag modtager 198 medarbejdere en fyreseddel

Det socialdemokratiske regionsrådmedlem mener, der er en helt særlig grund til, at det er gået så galt, og at man nu er ude i en massiv fyringsrunde.

quote Vores vurdering er, at man fra regerings side ikke har ønsket at sørge for, at regionerne har den økonomi, der skal til

Jan Hendeliowitz (S), regionsrådsmedlem 

- Vores vurdering er, at man fra regeringens side ikke har ønsket at sørge for, at regionerne har den økonomi, der skal til, siger Jan Hendeliowitz (S).

Men de andre regioner har ikke været igennem en så omfattende fyringsrunde, som den I står over for i Region Sjælland?

- De er også igennem besparelser, og der er også tale om, at der i de andre regioner er varslet afskedigelser, men ikke i samme omfang forholdsmæssigt som vores region. Man kan sige, at de har haft afskedigelser i de foregående år. De har tidligere haft behov for strukturtilpasninger, end vi har, siger regionsrådsmedlem Jan Hendeliowitz (S).

Socialdemokratiet: Vi har forsøgt at råbe regeringen op

Det socialdemokratiske regionsrådsmedlem mener, at, Socialdemokratiet allerede gjorde opmærksom på problemet med for få penge, da aftalen mellem regeringen og regionerne blev indgået

- Fra Socialdemokratisk side har vi i forbindelse med den økonomiaftale, der blev indgået mellem regionerne og regering sidste år, påpeget, at regionerne var underfinansieret i forhold til de opgaver, vi skal løse, siger Jan Hendeliowitz (S).

quote Det her er et resultat af, at vi skal overholde den økonomi, der er til rådighed fra regeringen

Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland

Regionsrådsformanden mener også, at de fyringer, der i dag rammer medarbejderne i Region Sjælland skyldes, at den budgetramme, som regeringen har udstukket, har været for stram.

- Det her er et resultat af, at vi skal overholde den økonomi, der er til rådighed fra regeringen, siger Heino Knudsen (S).

- Jeg glæder mig også til den Folketingsvalgkamp, der venter om et øjeblik. Vi tager meget gerne ansvaret her i Region Sjælland, men det er også en diskussion værd, om vi har den rette prioritering af vores sundhedsvæsen her i Danmark, siger han.

Region Sjælland skilt
Læs også
Professor om massefyringer: Økonomistyringen fejler i Region Sjælland
Region Sjælland skilt
Læs også
Professor om massefyringer: Økonomistyringen fejler i Region Sjælland

Særlige udfordringer i Køge og Roskilde

Ifølge Region Sjælland skyldes besparelserne større udgifter til behandling af flere patienter med mere komplicerede sygdomme og dyrere medicin. Flere politikere mener dog også, at det store underskud især skyldes, at økonomien er løbet af sporet på Universitetshospitalet i Roskilde og Køge.

- Vi må konstatere, at der i de seneste år har været underskud, og at man ikke fra den forrige regionsrådsledelse har foretaget tilpasningerne. Det betyder, at vi har en særlig udfordring i Køge og Roskilde, siger Jan Hendeliowitz (S).

quote Det koster langt mere at sende folk til behandling i Region Hovedstaden, end det koster at behandle dem selv

Jan Hendeliowitz (S), regionsrådsmedlem 

Han mener, man har haft urealistiske ambitioner, i forhold til hvilke patienter man kunne behandle.

- Man har haft ambitionen om, at man kunne hjemtage en større del af de behandlinger, man dels har måttet sende til Region Hovedstaden og dels til privatsygehuse. Det har noget at gøre med, at man havde en forventning om, at man gradvis kunne opbygge en kapacitet, der kunne håndtere det. Der har man ikke kunnet. Det koster langt mere at sende folk til behandling i Region Hovedstaden, end det koster at behandle dem selv, siger Jan Hendeliowitz (S).

Derfor er man nu nødt til at tilpasse økonomien, mener han.

Men hvorfor har I ikke været opmærksom på det underskud noget før?

- Det har vi jo også. Det her er en proces, der startede allerede i foråret. Det her er ikke noget, der lige pludselig er opstået. I forbindelse med det skal man kigge på, hvad vi kan foretage her og nu, og hvad vi kan gøre for at tilpasse budgettet i år. Derfor har vi måtte se den situation, der i Roskilde og i Køge under ét i forhold til den samlede region og budgettet i øvrigt.

En lang række faglige organisationer demonstrerede mandag ved regionsgården i Sorø. Se video fra demonstrationen her:

Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Nyhedsoverblik