Politikere møder skarp kritik for at beholde skadestuer

Politikerne på Sjælland underminerer kvaliteten og styrer mod endnu større personalemangel, når de kryber uden om at lukke skadestuer, advarer læger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

De sjællandske politikeres manglende vilje til at skære igennem og lukke akutmodtagelser vil udhule kvaliteten for patienterne og skabe endnu større personalemangel på sygehusene.

Det mener lægeforeningen, der nu retter en hård kritik mod Region Sjælland, som har besluttet at beholde seks akutmodtagelser på trods af Sundhedsstyrelsens anbefaling om maksimalt fire akutsygehuse, hvor de komplicerede og ressourcekrævende specialer med tiden skal koncentreres på to af sygehusene.

Dermed har regionen reelt ikke taget et eneste skridt for at forbedre behandlingen for de akutte patienter, mener formand for Lægeforeningen Jens Winther Jensen.

- Speciallægerne er nødt til at være samlet få steder, så kvaliteten er der, når patientens liv afhænger af det. Ellers er man nødt til at transportere patienten videre til et mere kvalificeret sted, og det kan blive kostbar tid. Man kan ikke smøre speciallægerne ud i et tyndt lag, og Region Sjælland må overveje, hvordan man overhovedet vil bemande sygehusene, siger  Jens Winther Jensen.

Formand for Region Sjælland Kristian Ebbensgaard (V) afviser kritikken. Han mener, at regionen har taget de første skridt i retning af et nyt sygehusvæsen. Og den udvikling vil forsætte, så akutsygehusene er anderledes fordelt om 10-15 år.

- Politikerne ved, at det er en meget vanskelig proces i forhold til patienterne og det nuværende personale. Derfor er vi nødt til at tage det i den rigtige rækkefølge. Vi går efter kvalitet i behandlingen, men tager samtidig behørig hensyn til patienternes behov for nærhed. Eksemplet er akutsygehuset i Nykøbing F. Og der er jeg godt klar over, at der skal gøres en særlig indsats for at skaffe personale. Derfor vil vi arbejde på at gøre arbejdspladserne i regionen attraktive, siger Kristian Ebbensgaard.