Politikere kræver handling efter drab på Stine Kitt Jørgensen: - Patienter og pårørende skal kunne føle sig trygge

Flere regionsrådspolitikere udtrykker bekymring efter de seneste dages nye oplysninger om drabet på Stine Kitt Jørgensen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Flere politikere kræver handling efter flere nye oplysninger er kommet frem omkring drabet af Stine Kitt Jørgensen på det psykiatriske hospital Oringe i Vordingborg sidste år.

De seneste dage har TV2 ØST blandt andet fortalt, at 39-årige Stine Kitt Jørgensen lå død i en time før personalet fandt hende. Derudover noterede personalet to forskellige steder at have set Stine Kitt Jørgensen i live klokken 12:00 - på et tidspunkt, hvor hun altså allerede var død.

Nu mener to politikere fra Region Sjælland, at familien har krav på at få at vide, hvad der præcis er sket.

- De er nærmeste pårørende, deres datter er død. De skal have vished. Det vil jeg også selv have, hvis det var mig. De har sendt deres datter afsted, hvor de troede, det var trygt og sikkert, og så sker det her. Så selvfølgelig har de krav på dokumentation, siger regionsrådsmedlem Githa Nelander (NB). 

Læs også
Ledelse om drabet på Oringe: - Jeg er ked af, de pårørende ikke har tillid til os

- Det er nogle af de mest sårbare mennesker i vores land, vi taler om, og der skal man være sikker på at kunne være i trygge hænder. Det lader det ikke til, at man har været her, mener Jacob Jensen, der sidder i regionsrådet for Venstre.

Githa Nelander, regionrådsmedlem for Nye Borgerlige i Region Sjælland.
Githa Nelander, regionrådsmedlem for Nye Borgerlige i Region Sjælland. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Kritik af journalføring

Stine Kitt Jørgensen blev dræbt i februar sidste år, efter hun blev kvalt af en anden patient på den sikrede afdeling.

Det er især journalføringen i forbindelse med drabet, der får kritik af politikerne, men også at familien ikke kan få at vide, hvor personalet var, da Stine Kitt Jørgensen blev dræbt.

- Det beviser sagen her, at vi er nødt til at dokumentere korrekt. Jeg ved godt, det er bureaukratisk, og man bruger meget tid på det. Vi har ikke hænder nok, men så må man kigge på nogle løsninger, siger Githa Nelander.

- Vi vil handle på det her i regionsrådet, for vi kan ikke sidde med en situation, hvor patienter og pårørende ikke føler fuldstændig tryghed om, hvad der foregår. Det kræver et stærkere ledelsesmæssigt og politisk fokus. Det vil vi adressere i forbindelse med de kommende budgetforhandlinger, siger Jacob Jensen.

Jacob Jensen (V), regionsrådsmedlem.
Jacob Jensen (V), regionsrådsmedlem. Foto: Lars Andersen - TV2 ØST

Region Sjælland mener, at retningslinjerne er fulgt

Ifølge psykiatrien i Region Sjælland er alle retningslinjer blevet fulgt, men vicedirektøren kan ikke svare på, hvor personalet konkret var, da sagen stadig efterforskes af både politiet og styrelsen for patientsikkerhed.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra politikerne i Social- og Psykiatriudvalget i Region Sjælland.

Formandskabet oplyser i en mail, at de ikke ønsker at kommentere, så længe politiet og Styrelsen for Patientsikkerhed efterforsker sagen.

Video: Se mere om sagen her.