Politiet mangler træning i at afsløre narko-bilister

Kun få sjællandske betjente er blevet trænet til at aflæse pupiller. Trænede betjente kan ellers afsløre, om bilister er påvirket af hash eller andre stoffer.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Pupillerne afslører om du er påvirket af hash eller andre stoffer, når du kører bil - men kun særligt trænede politibetjente kan afsløre det. Og de betjente er der langt imellem på Sjælland, viser vores undersøgelse. Kun seks procent af de sjællandske politifolk, der skal have uddannelsen har faktisk fået den.

John Pedersen er leder af færdselsafdelingen i Sydsjællands og Lollandfalster Politi:

- Vi kan se, at det har haft en god effekt at få specialtrænet vores 14 betjente i færdselsafdelingen - og taget pupillometret i brug.

Med et pupillometer kan betjentene vurdere om pupilsammentrækningen er unormal, og om der derfor er tegn på at bilisten har taget stoffer.

En mistanke er nok til anholdelse og en blodprøve.

Og både træning og pupilometer er tiltrængt - det viser denne uges frygtelige ulykke - hvor en hashmisbruger, kørte en otte-årig pige ned på Næstvedvejen og dræbte hende på stedet.

Men i Midt og vestsjællandspolitikreds er kun 25 ud af omkring 500 betjente uddannet. Mens omkring 20 politifolk udaf 240 er specialtrænet i sydsjælland - og lollandfalster politikreds. TV2 ØST har fået tallene fra politikredsenes personaleafdelinger, der har overblik over kursusforløbene.

Det er altså kun lykkeds at uddanne 6 procent den udgående styrke. Og det er der flere forklaringer på.

- Vi er i en tid, hvor vi har en del forskelligeuddannelsesforløb - blandt andet peberspray-kurset, og vi bruger også kræfter på politireformen og almindelig drift og kontakt med borgerne, siger personalechef Niels Bostrup, Sydsjællands og Lollandfalster Politi.

Der er planer om at flere politifolk skal trænes i at kunne aflæse pupiller i løbet af foråret.