Politiet kontrollerer dæk og lygter

Så det tid til at få bragt lygter og dæk i orden på bilen. Om halvanden uge er politiet ude på vejene for at kontrollere dæk og lygter.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Tjek dine dæk og lygter på bilen inden den 23. oktober af to grunde. Dels holder politiet dæk- og lygtekontrol mellem den 23. og 27. oktober. Og dels kan det kan være farligt at køre med nedslidte dæk og dårlige lygter. Især nu hvor efteråret sætter ind med våde veje og aftenmørke.

Derfor sætter politiet og auto- og dækbranchen i fællesskab fokus på danske bilisters dæk og lygter. Hos autoriserede bilforhandlere og i dækbranchen kan bilister indtil fredag den 19. oktober komme forbi og få kontrolleret bilens lygter og dæk. Som hovedregel skal der kun betales for eventuelt materialeforbrug.

Under politiets kontrol fra den 23. til den 27. oktober vil det blive tjekket, om alle lygter virker og er indstillet korrekt, og om dækkene overholder kravene til mønsterdybde og dæktryk.

Både fører og ejer er ansvarlig for bilens stand. Derfor får begge parter en bøde på 500 kroner per fejl, hvis man kører rundt i en lånt bil, og tingene ikke er i orden.

Regler for lygter

Nærlys skal være højrerettet asymmetrisk og skal kunne oplyse vejen mindst 30 meter foran køretøjet, og lysstrålen skal have et fald på mindst 1 cm pr. meter.

Fjernlys skal kunne oplyse vejbanen mindst 100 meter foran køretøjet.

Positions- og baglygter skal være tydeligt synlige mindst 300 meter henholdsvis foran og bag køretøjet. Nummerpladelygte skal kunne belyse nummerpladen således, at denne er læselig mindst 20 meter bag køretøjet.

Regler for dæk og fælge

Dæk og fælge mv. skal være ubeskadigede. Mønsterdybden skal på køretøjer med størst tilladt totalvægt på højst 3500 kg være mindst 1,6 mm. Mønsterdybden måles i hovedmønsteret, som er de brede riller i slidbanens midterste del. Dæk på samme aksel skal være af samme dimension og type og være oppumpet til korrekt dæktryk.

Gode råd fra politiet

Der er store sikkerhedsmæssige gevinster ved at køre på gode dæk med korrekt dæktryk. Nye dæk giver en væsentlig kortere bremselængde i forhold til slidte dæk. Allerede når mønsterdybden er nede på 3 - 4 mm, begynder der at ske en betydelig forringelse af dækkets præstationsevne i vådt føre. Derfor anbefales det at skifte til nye dæk, når mønsterdybden er 3 - 4 mm.

Korrekt dæktryk er på samme måde vigtig for køresikkerheden. Bilens berøringspunkter med vejen består af 4 områder hver på størrelse med en håndflade. Når vejkontakten ikke er større, er det vigtigt, at vejgrebet er så optimalt som muligt, hvilket bl.a. opnås ved korrekt dæktryk. Ukorrekt dæktryk medfører forringelse af vejgrebet samt hurtig og uens slid af dækkene. For lidt luft i dækkene kan endvidere medføre risiko for, at bilen opfører sig ustabilt ved kurvekørsel og nedbremsning.

Her kan du læse mere om regler for dæk