Politiet: Hårde straffe til brandstiftere

Politiet vil de kommende måneder gå målrettet efter langvarige fængselsstraffe til de unge mennesker, der har deltaget i urolighederne og antændt brande flere steder i landet de seneste uger. Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten torsdag.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I den indtil videre hårdest ramte politikreds, Københavns Vestegns Politi, hvor der onsdag morgen var konstateret ca. 200 ildspåsættelser på otte dage, siger politiinspektør Bent Isager-Nielsen:

- De unge mennesker tror, at det er det samme, som når de går og smadrer ruder eller sidespejle i weekenden. Men ildspåsættelse er en forbrydelse af en helt anden kaliber. De har ikke forstået konsekvensen af, hvad det er, de render og laver, men vi går benhårdt efter dem.

Straffeloven har en hård og en mild paragraf for ildspåsættelse. Den milde kan give seks års fængsel, den hårde op til livstid. De længste straffe kan komme på tale, når det drejer sig om ildspåsættelse i nærheden af beboelsesejendomme eller på skoler og institutioner.

- I nogle af tilfældene er det den hårde paragraf, det handler om, og de ryger måske i fængsel i flere år. Ildspåsættelse er så alvorligt, at vi hårdt og kontant vil bekæmpe denne kriminalitet, og vi sætter massive ressourcer ind på at få det opklaret, siger Bent Isager-Nielsen.

Han forklarer, at alene det at hælde benzin ind på en skole og forsøge at sætte ild til uden held kan straffes særdeles hårdt. Hos Københavns Politi er linjen den samme.

- Der er slet ingen undskyldende momenter i det, vi har været vidner til, og konsekvensen er hård. Vi går efter benet på de skyldige, og i princippet kan vi om nogle måneder se en 16-årig skoleelev, der ellers er ukendt af systemet, få en årelang fængselsstraf, blot fordi han har ladet sig rive med af stemningen. De unge aner ikke, at ildspåsættelserne får alvorlige konsekvenser for dem, og at det er en alvorlig forbrydelse, fordi man ikke kan styre den selv, siger chefpolitiinspektør Per Larsen, Københavns Politi.

/ ritzau /