Politiet afviser smøleri i Expert-sag

Kritik af politiets behandling af de seneste dages omtalte tyverisag fra Expert i Holbæk, får nu ordensmagten til at komme med et modsvar.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Midt- og Vestsjællands Politi afviser at have været for længe om at reagere i sagen om det omtalte tricktyveri i Expert i Holbæk. Onsdag i sidste uge stjal 2 personer 10 mobiltelefoner til en værdi af 44.000 kroner fra forretningen, hvor videoovervågningen fangede hele seancen.

Flere medier har omtalt, at politiet ikke havde ressourcer til køre ud for at lede efter tricktyve eller til at hente optagelser fra videoovervågningen, der i stedet kunne afleveres på politistationen, men det er ifølge politiets undersøgelse af sagsforløbet ikke korrekt.

- Vi kan slet ikke genkende den udtalelse, at politiet ikke havde ressourcer til at køre ud. Butikspersonalet havde i øvrigt heller ikke nogen forventning om, at politiet ville komme, da tyvene jo havde forladt butikken cirka 3 timer tidligere, udtaler politiinspektør Jens Børsting, Midt- og Vestsjællands Politi.

Ventede på billederne

I pressemeddelelsen lyder forklaringen, at politiet modtog oplysningerne om tyveriet og aftalte det videre forløb i sagen med anmelderen, herunder aflevering af videoovervågningsmaterialet samt lister over de stjålne mobiltelefoner.

- Politiet aftalte med butikspersonalet, at videoovervågningsmaterialet ville blive afleveret hos politiet i Holbæk, når overvågningen var blevet sikret, fortsætter politiinspektør Jens Børsting.

Det anmeldte tyveri blev herefter overgivet fra Servicecentret i Roskilde til videre efterforskning hos lokalpolitiet i Holbæk, der afventede indlevering af blandt andet videoovervågningsmaterialet.

Forventede reaktion fra politiets side

Ander Baagland, der ejer forretningen, er dog knap så tilfreds med politiets håndtering af sagen.

- Det er en medarbejder, der anmelder tyveriet, og vi får at vide, at de ikke har ressourcer til at komme ud. Det kan godt være, at de ikke kan gøre noget i forhold til tyvene på det tidspunkt, men vi har da en forventning om, at de tager action, kommer ud og ser overvågningsbillederne og får sat dem i omløb, siger han.

Lukket hos politiet

Torsdag er der travlt i butikken, men ud på dagen får de samlet videomaterialet sammen og får det ud af computeren, og så vil de aflevere det til politiet om fredagen. I løbet af dagen finder de dog ud af, at den lokale politistation i Holbæk har lukket om fredagen, og så vælger Anders Baagland at offentliggøre billederne på Facebook.

- Det havde været rart at blive gjort opmærksom på, at politiet holdt lukket om fredagen. Vi kunne selvfølgelig være kørt til Roskilde med billederne, men det ville kræve, at nogle nye betjente skulle til at sættes ind i, hvad der var sket, og vi valgte ikke at gøre det, og i stedet for lagde jeg billederne ud på Facebook, siger Anders Baagland.

For sent

I en sag om et tricktyveri i Expert i Nykøbing Sjælland i sommer valgte forretningen at offentliggøre overvågningsbillederne i avisen, hvilket betød, at de dagen efter blev genkendt af en betjent i Kastrup Lufthavn og anholdt. Derfor mener Anders Baagland, at en hurtig reaktion fra start havde været på sin plads.

- Vi bliver kontaktet af politiet mandag, og de sender en patruljevogn ud efter overvågningen, men da er det bare for sent i min optik. Det her var ikke bare en knægt, der var inde og snuppe lidt. Det var planlagt, og vi synes, det her tyveri var så groft, at vi forventede en reaktion fra politiet på dagen, siger Anders Baagland.

Mandag i denne uge valgte de 2 formodede gerninsgmænd at vende tilbage til forretningen, hvor de straks blev genkendt af personalet, som tilbageholdt kvinden, mens manden nåede at flygte. Han blev dog senere fundet af en patruljehund, og de blev dagen efter varetægtsfængslet frem til 22. april. Anders Baagland er i øvrigt fuldt ud tilfreds med politiets indsats her.