Pirater kan anholdes

Dansk politi har sikret sig, at man kan identificere de somaliere, der kaprede skibet Danica White. De kan anholdes, hvis de kommer til Europa.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Det danske politi har både fingeraftryk og dna-prøver med hjem fra undersøgelserne om bord på Danica White. Formålet er at kunne pågribe piraterne, hvis de på et tidspunkt søger mod Europa.

- Vi ved godt, at vi ikke skal ned og hente pirater i Somalia. Men det kunne jo være, at vores efterforskning godtgør nogle identiteter, som man så kan sikre sig mod, hvis nogle af dem skulle komme til den del af verden, som er vores nærområde, siger lederen af NEC i Rigspolitiet, Kim Kliver.

Det vil altså sige, at hvis en af de somaliske pirater på et tidspunkt vælger at tage til den del af Europa, der er omfattet af politisamarbejdet Schengen, så klapper fælden. Men lige nu ligger det altså ikke lige for at anholde nogle af de somaliere, der erobrede og bevogtede skibet.

På spørgsmålet om der er folk herhjemme, der er under mistanke for at have haft kontakt med kaprerne, nøjes Kim Kliver med at sige, at efterforskningen har været målrettet mod piraterne på skibet.

- Det er det, vi fokuserer på. Hvad der ellers kunne være, har jeg ikke rigtig nogle kommentarer til, siger han.

Da Danica White var blevet frigivet af piraterne, sendte Rigspolitiet og Københavns Politi sammen både teknikere og efterforskere afsted til Afrika. For forbrydelser på et dansk skib i internationalt farvand er nemlig et anliggende for dansk politi.

Kapringen efterforskes som en overtrædelse af straffelovens paragraf 183a om kapring af fly og skibe.  Mens Danica White var tilbageholdt, var det også Rigspolitiet, der stod for den daglige kontakt til besætningens pårørende.

- Det er jo en vigtig ting i forhold til de pårørende at kunne give dem hurtig og nøgtern information. Samtidig har vi jo folk, der er uddannet til at tale med folk i krise, og det er de pårørende jo selvfølgelig i den her sammenhæng, siger NEC-chefen.

Når besætningen er "landet på benene", venter der yderligere uddybende afhøringer.

/ritzau/


Nyhedsoverblik