Pengene rækker til mindre - men sjællænderne slipper billigst

Købekraften er i tilbagegang, men det kunne være værre. Tal fra Arbejdernes Landsbank viser, at købekraften ikke er nær så hårdt ramt på Sjælland.

Benzinen er blevet dyre og energiregningen ligeså. 

For nyligt var inflationen på sit højeste siden 1983, og derfor rækker pengene også til mindre end sidste år. Men selvom det er tilfældet, viser tal fra Arbejdernes Landsbank, at købekraften af danskernes lønninger er mindre hårdt ramt på Sjælland i forhold til landsgennemsnittet.

Det vil altså sige, at sjællænderne har bedre forudsætninger for at bruge penge på trods af inflationen, end man har andre steder i landet.

- Lønstigningerne har været større i Region Sjælland, end hvad de har for resten af landet. Derfor har købekraften været en anelse bedre beskyttet. Den har ikke været fuldt ud beskyttet, men den har været en anelse mere beskyttet, fordi lønstigningerne simpelthen har været større, siger Jeppe Juul Borre, der er cheføkonom i Arbejdernes Landsbank.

Arbejdernes Landsbanks tal tager udgangspunkt i en realløn for en person med årsindkomst på 400.000 i 2020. I andet kvartal af 2022 ligger samme realløn på 395.283 kroner på landsplan, mens den i Region Sjælland er på 403.190 kroner.

Hvad er realløn?

Jeppe Juul Borre forklarer den højere realløn med, at lønstigningen også har været højere på Sjælland end på landsgennemsnittet de seneste fem år. Fra starten af 2017 til 2020 lå lønstigningen på Sjælland omkring 0,5 procent højere end landsgennemsnittet, mens lønningerne har været mellem 0,5 og en hel procent højere end landsgennemsnittet fra 2020, oplyser Arbejdernes Landsbank.

- Når vi er over så lang en periode, så tror jeg godt, at vi kan stole på tallene. Hvis det var et enkelt år, så ville jeg nok være mere forbeholden over for tallet, men det har været ganske robuste lønstigninger i Region Sjælland i forhold til resten af landet. 

Mange bygge- og anlægsvirksomheder

En af årsagerne til, at Sjælland kan have oplevet en gennemsnitligt højere lønstigning, kan ifølge Erhvervshus Sjælland skyldes, at der er ekstra godt gang i de store bygge- og anlægsprojekter.

- Vi kigger ind i en problematik med ret store prisstigninger som følge af mange forskellige ting, og at det modsvares af nogle lidt højere lønninger på Sjælland er sådan set naturligt. Men vi er egentlig lidt bekymret for de mangelsituationer, vi ser derude. Der er mangel på arbejdskraft, og vi har nogle ret kraftige prisstigninger, og det er ikke sundt for økonomien - siger Mads Váczy Kragh, direktør, Erhvervshus Sjælland.

CS192284
Læs også
Festival går mod strømmen – fastholder prisen på fadbamser

- Men det er jo godt, at vi kan holde købekraften nogenlunde intakt.

Mads Váczy Kragh frygter dog, at udviklingen kan blive ramt, nu hvor renten samtidig stiger for at tæmme inflationen. Her er bygge- og anlægsvirksomheder nogle af de første, der bliver ramt. 

- De første, der mærker rentestigninger, det er byggeriet, for så vil der være en række byggerier, der ikke kan betale sig at opføre, fordi omkostningen ved at opføre dem simpelthen er blevet større. Det sætter en dæmper på tingene, siger Mads Váczy Kragh.

- Man kan så sige, at vi reelt har en mangel af arbejdskraft inden for en lang række byggefag. Så det vil nok ikke gøre så meget, hvis man lige får taget toppen af byggebranchen lige nu og her, fordi de ikke har hænderne til at udføre deres arbejde lige nu og her. 

Høj inflation et stykke tid endnu

Sidst inflationen var så høj, som den er i dag, var i 1983. Derfor har mange ikke oplevet at priserne stiger så meget, som de gør, så hurtigt som de gør, og spørger man Arbejdernes Landsbanks cheføkonom, vil reallønnen nok fortsætte nedad i den nærmeste periode. 

- Men vi skal ikke særlig langt frem, før jeg begynder at forvente, at der er en positiv fremgang i reallønnen igen. 

20210712-140609-7-6000x4000ma
Læs også
Mange butikker har sat priserne op - og det bliver formentlig endnu dyrere

Det skyldes blandt andet, at cheføkonomen forudser, at inflationen damper en smule af hen mod efteråret, og at den falder ned til omkring tre procent i 2023.

Generelt er tiderne dog meget usikre, og derfor kan billedet ændre sig hurtigt. 

- Det, der gør situationen ekstra kompliceret for tiden, det er, at der er så mange ukendte faktorer. En ting, der er sikkert, er, at usikkerheden er høj. Økonomien kan hurtigt blive skubbet over på en anden skinne, fordi vi står med så store drivere i økonomien, siger Mads Váczy Kragh.

- Vi står over for en pengepolitisk stramning, hvor man hæver renterne i et omfang, vi ikke har set i flere årtier, og samtidig står vi med en krig i Ukraine, hvor de økonomiske konsekvenser stadigvæk er i det uvisse.