Patienter og sygeplejersker i kraftig kritik: - Direktørvacciner er en forkert beslutning

Frontpersonale og svage patienter vil rykkes længere ned i vaccinekøen, mener Danske Patienter og Dansk Sygeplejeråd efter direktørvacciner på sygehuse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det var udtryk for et fejlskøn og en forkert beslutning, da otte ud af 14 direktører og vicedirektører på sjællandske sygehuse mellem jul og nytår blev vaccineret mod covid-19.

Så hård lyder kritikken nu fra patientorganisationen Danske Patienter og den sjællandske kreds af Dansk Sygeplejeråd, efter TV2 ØST fredag kan fortælle, at direktører og vicedirektører på Region Sjællands hospitaler har taget imod vacciner mellem jul og nytår.

Angiveligt er det sket i situationer, hvor der har været rester af vaccine tilbage, som skulle bruges indenfor kort tid.

Men her burde man have gået efter personale, der er nærmere patienterne end direktørerne. Det siger Helle Dirksen, der er kredsformand i Dansk Sygeplejeråd.

- Jeg kender ikke de konkrete omstændigheder, men jeg tænker, at der må have været medarbejdere på hospitalet, der først og fremmest skulle have været vaccineret først, siger hun til TV2 ØST.

- I forhold til den vaccinationsplan, jeg kender, så var det frontpersonalet, der skulle vaccineres først. Og mig bekendt, så er det ikke al frontpersonale, der er blevet vaccineret endnu - og det er helt afgørende her, siger hun.

Skubber patienter og frontpersonale tilbage i køen

Også Morten Freil, direktør for Danske Patienter, der er en paraplyorganisation af danske patientorganisationer, er stærkt kritisk over beslutningen.

- Vi mener, det er et fejlskøn og en forkert beslutning, at personale, der ikke er i kontakt med patienter, vaccineres på nuværende tidspunkt. Der er virkelig mange sårbare patienter, ensomme og udsatte, der venter på vaccinen. Derfor skal vi sørge for, at så mange patienter som muligt vaccineres - og også frontpersonalet, der er i kontakt med patienterne. Det er det, der er meldt ud af Sundhedsstyrelsen, og det er vigtigt, at man overholder det, siger han.

Han mener, at det nu er med til at skubbe både frontpersonale og svage patienter længere ned af ventelisten til vacciner.

- Man skal jo huske på, at en ting er, at man får det første vaccinestik, måske fordi der har været nogle vacciner til overs. Men ledelsen skal jo også have et andet stik, og det kommer jo til at betyde, at nogen kommer bagerst i køen. Så det har en dårlig signalværdi, siger han. 

Han påpeger, at Danmark i øjeblikket ikke får det antal vacciner, der oprindeligt blev planlagt med, og hele vaccineplanen dermed skrider.

- Sagen er, at mange går og venter på vaccinen - heraf også nogle, der er virkelig sårbare. Jo flere, der bliver vaccineret, der ikke er i direkte kontakt med patienterne som frontpersonale - jo længere tid kommer der til at gå, før andre får den vaccine, som man har så meget brug for. Så det er en forkert beslutning og et fejlskøn at vurdere, at direktionerne skal forrest i køen, siger han.

Svigter afgørende ledelsesansvar

Når direktører stiller sig foran i køen foran de ansatte, så er det samtidig også et svigt af de opgaver, der påhviler en ledelse, mener Helle Dirksen fra Dansk Sygeplejeråd.

- Som ledelse har man et særligt ansvar for at sørge for medarbejdernes sikkerhed og sundhed. Og hvis vi ser på, hvor meget sundhedspersonale der er smittet med Covid-19, så mener vi jo helt afgjort, at de skal vaccineres først og fremmest, siger hun og understreger, at tilgangen hele tiden har været, at frontpersonalet først og fremmest vaccineres.