Patienter frygter fejl fra trætte læger med bijob

Hospitaler skal have styr på lægers ekstraarbejde, så de ikke møder udmattede på job, mener patientforeninger.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det kan være til fare for patienterne, hvis hospitalslæger bruger en stor del af deres "fritid" på ekstra operationer, udrykninger og behandlinger.

Derfor skal sygehusene have overblik over deres lægers bijob, mener organisationen Danske Patienter og Patientforeningen Danmark.

Desuden skal der være klare regler mellem ledelserne og lægerne om, hvordan og hvor meget de må være beskæftiget, lyder det.

- Det kan få alvorlige konsekvenser for patienterne, hvis eksempelvis kirurgen ryster på hænderne af træthed, siger formanden for Patientforeningen Danmark, Anette Ulstrup.

Undersøgt i Region Sjælland

Statsrevisorerne har undersøgt hospitaler i Region Sjælland, Region Syddanmark og Region Hovedstaden.

Og i den forbindelse har Statsrevisorerne kritiseret, at hospitaler i Region Sjælland og Region Syddanmark ikke har "et tilstrækkeligt grundlag" for at vurdere, om deres lægers bijob kan forenes med deres primære stillinger.

I lyset af kritikken har Region Syddanmark besluttet at indføre et nyt it-system, der skal give indsigt i lægernes ekstraarbejde.

Og det træk tager patientforeningerne godt imod.

- Det er helt afgørende, at hospitalet ved, hvilket bijob lægen har, og at de kender omfanget af bibeskæftigelsen.

- Fordi hvis omfanget er for stort, kan det gå ud over patientsikkerheden, siger Danske Patienters direktør, Morten Freil.

Gennemskuelighed er vigtig

Det skal i øvrigt være gennemskueligt, om der er en konflikt mellem ekstraarbejdet og den primære stilling, lyder det.

- Der kan være interessekonflikter, hvor lægen måske har præferencer for bestemte behandlinger, fordi der er et loyalitetsforhold til en medikoteknisk virksomhed eller et medicinalfirma, siger Morten Freil.

Han understreger, at det ofte er til gavn for patienterne, når læger tager en ekstra tørn. På den måde kan ventelister hurtigere høvles ned, og eksempelvis kan flere nattevagter i akutberedskabet blive dækket.

Hospitalslæger må gerne have bijob, men det må hverken i omfang eller indhold gå ud over deres arbejde på hospitalet.

/ritzau/