¨

Pæne, lokale mænd sælger våben til bander

Foto: TV ØST

Mænd fra vores region stod bag netværk, der direkte til krigere i bandekrigen.

For første gang kan et net af danske våbenkøbmænd, som både har maskinpistoler, tunge håndvåben og våben stjålet fra militæret på hylderne, ifølge Politiken tirsdag knyttes direkte til fronterne i den løbende væbnede bandekonflikt i Danmark.

Det viser en række store våbensager, som politiets bandeenhed på Sjælland, Task Force Øst (TFØ), har optrævlet gennem de seneste måneder, skriver Politiken.

- Der er tale om en række mænd, som har adgang til våben, som kan skaffe dem, og som sælger dem til banderne, siger lederen af Task Force Øst, politiinspektør Magnus Andresen, til Politiken.

Det illegale interne danske marked er ifølge Magnus Andresen blevet afdækket, fordi TFØ begyndte at interessere sig for, hvem der egentlig leverede de mange våben, som TFØ efter oprettelsen i efteråret 2009 begyndte at pille fra rocker- og bandemedlemmer på gadeplan:

- Vi skærpede vores fokus ind på forsyningsvejene, og det har ført til afdækningen af det danske marked. Det har været en overraskelse for os, fordi billedet i starten nok var, at våbnene i højere grad stammede fra udenlandske markeder, siger Magnus Andresen til Politiken.

Samtidig har politiets efterforskning kastet lys på en række personer, som ikke kun er hårdkogte, gennemtatoverede gangstertyper. Der har derimod vist sig også at være tale om almindelige ældre og hidtil ustraffede mænd, som holder af våben, har våbentilladelser og bytter og handler indbyrdes - men som altså også afsætter våben på det illegale marked. Og det er sket i et hidtil uset omfang, skriver Politiken.

Således viser Rigspolitiets netop offentliggjorte banderapport, at TFØ beslaglagde 337 ulovlige pistoler og maskinpistoler i 2011 mod blot 50 i 2010. Og i år er tallet steget yderligere til 350 indtil nu.

Task Force Øst står i øjeblikket med tre større sagskomplekser.

Et drejer sig om beslaglæggelsen af 40 militære våben, som stammer fra et røveri, der blev begået på Antvorskov Kaserne i 2009. Her er fire mænd varetægtsfængslet og venter på rettergang.

I en anden sag blev en 69-årig livredder fra Odsherred i starten af maj dømt for at have deltaget i 10 våbenhandler, hvor i alt 30 skydevåben skiftede hænder. Omkring den 69-årige har politiet optrevlet et større netværk af våbenhandlere og én af de anholdte, en 64-årig mand fra Grenaa, er mistænkt for at have drevet en lige så omfattende handel.

I den tredje sag er en 53-årig mand fra Greve ligeledes sigtet for omfattende våbenhandel. Her skal en mellemhandler onsdag for Retten i Roskilde tiltalt for et direkte videresalg af tre styk 9-mm-pistoler til medlemmer af Bandidos, som efterfølgende brugte våbnene i bandekonflikten med Black Cobra.

Som endnu en udløber af den tredje sag blev to mænd forleden dømt for henholdsvis tyveri fra et våbendepot under Politigården og besiddelse af et våbenlager på Østerbro, som politiet har betegnet som »historisk stort«. De var begge medlemmer af både hjemmeværnet og et skyttelaug på Frederiksberg.

Justitsminister Morten Bødskov (S) glæder sig over den øgede fangst:

- Vi skærper indsatsen over for organiseret kriminalitet ved at oprette et Task Force Vest i Jylland. Det har vist sig at være det rigtige værktøj til at få fat i de ofte meget komplicerede kriminelle netværk, siger Morten Bødskov til Politiken.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App