Pædagoger: 2.000 kroner mere i lønposen kan ikke løse alle problemer

Statsminister Mette Frederiksen (S) præsenterede i dag et nyt udspil, der skal gøre det lettere at fastholde medarbejdere i den offentlige sektor.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Tre milliarder kroner.

Så meget vil Socialdemokratiet afsætte efter valget i forsøget på at fastholde medarbejderne i den offentlige sektor.

Pengene skal blandt andet bruges på lønstigninger til offentligt ansatte på velfærdsområdet, som eksempelvis kan være pædagoger, sygeplejersker og SOSU’er - uden at Socialdemokratiet dog vil sætte navn på de specifikke faggrupper, der kan se frem til en lønstigning, hvis udspillet bliver stemt igennem.

Ifølge socialdemokratiet rækker pengene til at 235.000 offentligt ansatte vil kunne få omkring 2.000 kroner ekstra i løn om måneden.

Godt men ikke nok

I Børnehuset Diget i Næstved vil 2000 kroner ekstra om måneden være en kærkommen hjælp, men det er langt fra nok.

- Jeg synes, at det er en fin ting, men jeg synes lige så meget, at det er arbejdsvilkårene, og hvor mange hænder vi har på gulvet, der er vigtigt for børnene, siger Camilla Hansen, som er pædagogstuderende i Børnehuset Diget.

Der skal mere end en lønstigning til, mener lederen i Børnehuset Diget i Næstved.
Der skal mere end en lønstigning til, mener lederen i Børnehuset Diget i Næstved. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Lederen i børnehaven, Lene Lassen, hilser også idéen om et lønløft velkommen.

Men hun understreger, at der skal ændres på de vilkår, pædagogerne arbejder under. Hun oplever nemlig, at det kan være rigtig svært at besætte de stillinger, der er ledige.

- Det er sindssygt svært at rekruttere. Vi har lige haft et stillingsopslag ude og måtte have genopslag. Af de ansøgere vi fik ind, var 80 procent af dem uuddannede, der søgte, og resten var stort set nogle der kom fra Jylland eller Nordsjælland.

Et lønloft vil ifølge hende kunne gøre en forskel for de unge, der overvejer at søge ind på pædagogseminariet, men det vil til gengæld ikke løse problemet med at fastholde dem, der allerede er i faget.

- Jeg har haft flere her i huset, der har valgt at gå på pension eller efterløn, så snart de kunne, fordi der er så mange børn. Dygtige, faglige og kompetente pædagoger, som på grund af vilkårene, valgte at stoppe, fortæller Lene Lassen.

Læs også
Konservative beskylder Socialdemokratiet for at prøve at købe stemmer
Læs også
Konservative beskylder Socialdemokratiet for at prøve at købe stemmer

Tager for lang tid

Socialdemokratiet lægger op til, at det skal tage seks år at indfase de ekstra lønkroner i praksis. Seks år, der skal løbe fra 2024. På den måde vil den eventuelle lønstigning være fuldt implementeret i 2030.

Men det er alt for sent, mener lokalformanden hos BUPL Sydøst.

- Vi har akut brug for mere i løn, og vi har akut brug for at kunne fastholde vores pædagoger. Så der er rigtig lang tid for 2000 kroner mere om måneden. Der kan ske rigtig meget i løbet af alle de år, fortæller Betina Vincent Andersen.

Der er akut brug for hjælp, mener lokalformanden i BUPL Sydøst.
Der er akut brug for hjælp, mener lokalformanden i BUPL Sydøst. Foto: Martin Stilling / TV2 ØST

Der kommer til at ske noget

Til gengæld kan medarbejderne i den offentlige sektor godt forvente, at der faktisk bliver afsat penge til bedre løn og vilkår, uanset hvordan stemmerne fordeler sig den første november.

Det vurderer vores politiske redaktør på TV2 ØST, Ivan Nielsen.

- Der er her i valgkampen opstået en bred enighed om, at der skal gøres noget for de offentligt ansatte og deres løn- og arbejdsvilkår. Så der ligger noget efter et valg, ligegyldigt hvem der kommer til at sidde i regeringen, siger han.

Og Lene Lassen kan heller ikke forestille sig, at politikerne trækker i land efter valget.

- Det er rigtig tosse-tude-dumt, hvis politikerne vælger ikke at prioritere pædagogerne. Så det kan jeg ikke forestille mig andet, end de gør, fortæller hun.

Præcis hvordan pengene eventuelt skal fordeles, vil ifølge Socialdemokratiet blive forhandlet på plads mellem arbejdsmarkedets parter i 2024.  


Nyhedsoverblik