På jagt efter unge

Meget få procent af unge under 18 år er medlem af en fagforening. De kan ikke se, hvad de skal bruge den til. Det har fagbevægelsens jobpatrulje forsøgt at gøre klart for dem i den her uge på deres sommerferiearbejde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- Hvis du arbejder mere end fire timer, får du så en halv times pause? Nej, det gør jeg ikke, svarer Joachim Engelbrecht Larsen på et af jobpatruljens spørgsmål.

Joachim Engelbrecht Larsen arbejder på en campingplads i sommerferien, men han får ikke de pauser, han har ret til som ungarbejder. Men han synes selv, det er ok.

- En gang imellem er her stille og så sidder jeg bare og slapper af, så der holder jeg lidt pause, siger Joachim Engelbrecht Larsen.

Jobpatruljen er fra LO - hovedorganisation for 17 fagforenigner. De spørger alle de unge, om de er medlem af en fagforening, men det er der ingen af dem, vi snakker med i dag, der er. Ingen af de unge kan se, hvorfor de skulle være medlem.

- Jeg har hørt lidt om det, men jeg ved ikke fuldt ud, hvad jeg kan bruge en fagforening til, siger Joachim Engelbrecht Larsen.

Louise Andreasen arbejder på grillen i Skælskør, hun er heller ikke medlem.

- Jeg har været medlem, men er det ikke mere. Jeg har meldt mig ud. Hvorfor? Fordi de ikke hjalp os, da de skulle, siger Louise Andreasen. De unge under 18 år havde haft problemer med lønnen på grillen, men følte ikke, at de fik hjælp af deres fagforening til at tage kampen op mod deres chef.

Der er ca 200.000 fritidsjobbere under 18 år og ifølge LO er kun ganske få procent medlemmer. Generelt er der desuden en medlemsflugt fra LO´s fagforeninger. Derfor er jobpatruljen også en mulighed for at hverve nye medlemmer.

- Vi er i situationstegn her i en hvervekampagne, men vi deler materiale rundt, så de kan se, hvad en fagforening giver dem og de kan kontakte fagforening og høre hvilke fordele de har, siger Anne Knudsen, formand for LO i Slagelse.

Jobpatruljen har været på 100 arbejdspladser i regionen de seneste tre dage. Blandet andet fortæller de, at ungarbejdere ikke må løfte mere end 12 kg. Det gør både unge de møder på en restaurant og Louise Andreasen på grillen.

- Pauser og løft, det skal de unge være opmærksomme på, det er de største problemer i år, siger Anne Knudsen, formand for LO i Slagelse.

Selvom de unge har fået gode råd om deres rettigheder, så lyder de ikke overbevist om, at de melder sig ind i en fagforening.

Tror du, at du melder dig ind i en fagforeningen, efter du har talt med jobpatruljen? Det kan godt være, jeg er ikke sikker, måske, siger Joakim Engelbrecht Larsen fra campingpladsen.

- Det ved jeg ikke endnu, siger Louise Andreasen på grillen.

Hvis du vil vide mere om hvad du skall have i løn for dit fritidsjob og hvilke rettigheder du ellers har, så se mere her: http://www.jobpatruljen.dk/~/media/jobpatruljen/Guide%