¨

På flugt med bussen

I løbet af det sidste år er der sket et boom i antallet af illegale grænseoverløbere. Alene i januar har grænsepolitiet pågrebet 120 papirløse udlændinge på Rødby Havn. TV2 ØST har undersøgt, hvor let det er at krydse den dansk-tyske grænse uden pas.

289 kroner. Det er prisen for en enkeltbillet med bussen fra Hamborg til København via Rødby. For flygtninge og indvandrere er det en billig pris for en billet til et bedre liv. Måske derfor forsøger langt de fleste illegale grænseoverløbere at komme ind i Danmark på et bussæde.

Ifølge grænsepolitiet er det især unge irakiske mænd, der forsøger at trænge ulovligt ind i Danmark. Irakerne flygter fra de borgerkrigs-lignende tilstande i deres hjemland. Destinationen for deres flugt er det udlændinge-venlige Sverige. På den anden side af Øresund er irakernes chance for at få asyl og familiesammenføring noget større end herhjemme.

For at undersøge hvor mange irakere, der forsøger at krydse den dansk-tyske grænse uden pas, tog TV2 ØST med en tilfældig bus fra Hamborg til Rødby. I bussen mødte vi Haji fra Irak. Haji fortalte os, at det kun er en brøkdel af alle irakiske asylansøgere, der kommer lovligt ind i landet, og Haji ved, hvad han taler om. Sidste år flygtede han selv til Sverige via Danmark uden at have et eneste stykke papir på sig. I dag har han fået permanent opholdstilladelse i Sverige.

Haji kan også bekræfte, at en stor del af den illegale transport af flygtninge og indvandrere er organiseret af penge-glade bagmænd. Haji selv har betalt 10.000 amerikanske dollars for at blive transporteret fra Tyrkiet til Sverige. For at få råd til rejsen måtte han sælge sin kones guldsmykker og flere andre af familiens ejendele.

I bussen mødte vi også Abdull fra Syrien. Fire gange har han brugt busruten mellem Hamborg og København uden at have sine papirer i orden. Politiet har aldrig stoppet ham, og busselskabet har aldrig forlangt at se hans pas. Abdull bor på et tysk asylcenter. Han er ikke på flugt, men han har rejst illegalt frem og tilbage mellem Tyskland og Danmark for at besøge venner og familie i København. Hvis Abdulls historie er sand, dokumenterer den, at det er relativt let at slippe både uset og ulovligt ind i Danmark.

Bussen TV2 ØST købte billet til, blev stoppet af politiet i Puttgarden. Det tyske grænsepoliti havde udpeget vores bus til at være en del af nattens stikprøvekontrol, og razziaen gav pote. Otte ud af bussens 34 passagerer – altså tæt på hver fjerde – havde ingen papirer på sig. En af dem var Abdull. Sammen med to irakere blev han senere transporteret hjem til asylcentret. Politiet tilbageholdte yderligere to irakere, to russere og en algerier.

Om de illegale grænseoverløbere prøvede lykken igen på næste afgang fra Hamborg vides ikke…

Klik på linket til højre og se, hvordan flygtningene kommer til Danmark. (kræver Flash-player)

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App