Overlæge modtager 10 millioner kroner til dialysepatienter

Professor på Sjællands Universitetshospital får 10 millioner kroner til forskning i dialyse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Niels Eske Bruun, overlæge og professor på Sjællands Universitetshospital, får 10 millioner kroner fra Novo Nordisk Fonden til at undersøge, om forebyggende antibiotika kan give færre infektioner og sikre en større overlevelse for patienter, der er i hæmodialyse.

quote Vi skal se på, om forebyggende antibiotika før hver hæmodialysebehandling kan give færre livstruende infektioner og dermed færre indlæggelser

Niels Eske Bruun, overlæge og professor på Sjællands Universitetshospital 

- Jeg er rigtig glad for donationen til projektet, fortæller Niels Eske Bruun i en pressemeddelels.

Hæmodialyse er en behandlingsform, hvor man renser blodet for affaldsstoffer og overflødig væske ved hjælp af en dialysemaskine og et dialysekateter.

Det er patienter med svært nedsat nyrefunktion, der kommer i hæmodialysebehandling – en behandling der er livsnødvendig. Der kan dog opstå følgekomplikationer ved dialysebehandlingen, dels fordi patienterne ofte har et svækket immunforsvar, og dels fordi der let samler sig mange bakterier i dialysekateteret. Derfor har dialysepatienter en øget risiko for at udvikle alvorlige infektioner.

-  Vi skal se på, om forebyggende antibiotika før hver hæmodialysebehandling kan give færre livstruende infektioner og dermed færre indlæggelser. Er det tilfældet, vil det kunne give øget livskvalitet for patienterne og i bedste fald også forlænge deres liv. Resultaterne har potentiale til at ændre den fremtidige dialysebehandling i Danmark og udlandet, siger Niels Eske Bruun i pressemeddelelsen.

Hvis bakterierne først kommer ind i blodet, kan de give blodforgiftning, som i sig selv kan være meget alvorligt. I værste fald kan infektionen sprede sig til andre organer, for eksempel hjertet, og det skaber en livstruende tilstand.  

Forskerne vil blandt andet undersøge, om bakterierne i blodet stammer fra patientens egen næse-og mundhule, fra patientens hudflora, eller om bakterierne kommer udefra. 

Forskningsprojektet er et nationalt samarbejde mellem nyreafdelinger, hjerteafdelinger, infektionsmedicinske afdelinger og mikrobiologiske afdelinger i hele Danmark samt Statens Serum Institut. 

Fakta