Overlæge: Der mangler penge til døende

Smertelindring til døende er en stor succes på Næstved Sygehus, men nu skal der flere patienter ind, og så er der behov for flere penge, siger overlæge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Afdeling for lindrende indsats er sidste stop for mange døende kræftpatienter. Her får patienterne den korekte smertebehandling, så de kan bruge den sidste tid sammen med deres pårørende uden at skulle leve i et rent smertehelvede.

- Det har betydet alt for Lone - den hjælp vi fik fra smerteteamet, siger Frantz Schrum, hvis hustru Lone Damkjær Schrum døde i december af lungekræft.

Lægerne på afdelingen fra lindrende indsats kan medicinere lokalt, men der bliver også sat ind med samtaler med socialrådgivere, specialuddannet sygeplejersker og i nogle tilfælde en præst:

- Det er døende vi taler om her, og de har for det meste også et stort behov for at blive afklaret med døden og få afsluttet en masse ting og sagt farvel. Der er mange ting her, der foregår på det mentale niveau - det er næsten den største opgave, siger ledende overlæge Lars Clausen.

Afdelingen er blevet en stor succes og nu har Region Sjælland valgt at udvide patientgrundlaget, så lægerne fra Næstved også skal dække Slagelse og Sorø - en udvidelse på 33 procent.

- Vi har fået 1,2 millioner, men det er på ingen måde nok, hvis vi skal opretholde det niveau vi har nu. Vores patientkontakt foregår hjemme hos patienterne, hvor de fleste gerne vil dø. Og hvis vi skal kunne blive ved med at køre ud, skal vi bruge flere penge til at nå de nye patienter, siger Lars Clausen, der beskriver lindringsarbejdet hjemme hos de døende som en situation, hvor alle vinder:

- Det opfylder de fleste ønske om at dø hjemme, men det frigør jo også nogle senge på sygehuset, som kan bruges til folk som kan behandles. Så på den måde kan man jo sige at døende hjælper raske.

Formanden for regionens sundhedsudvalg, Palle Andersen (V) siger til overlægens krav om flere penge:

- Det er muligt, at der skal flere penge til området. De 1,2 millioner er tænkt til en opstart og så må vi revurdere beløbet hen ad vejen.