Overblik: 28 indsatte flygtet på 3 år - sådan gjorde de

På Kofoedsminde i Rødbyhavn er 28 indsatte undsluppet på forskellig vis i løbet af de seneste 3 år. Her kan du se, hvordan nogle af dem gjorde.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I weekenden stak endnu en mand af fra Kofoedsminde.

Dermed løber antallet af flugter fra specialinstitutionen op på 28 igennem de seneste 3 år, hvor de indsatte blandt andet er forsvundet på scooter og ved at ødelægge en plexiglasrude. Det fremgår af en gennemgang, som TV2 ØST har foretaget af de tidligere episoder, der har været behandlet i medierne.

I 2011 flygtede 3 indsatte fra Kofoedsminde, i 2012 var tallet 14, og i år er 8 indsatte indtil videre flygtet. De undslupne indsatte sidder inde for forskellige ting og på forskellige afdelinger, og det varierer derfor også, hvor farlige de er for omgivelserne.

Læs også: Tillidsmand: Fangeflugter påvirker os

Vivi Henningsen, der er tillidsrepræsentant på Kofoedsminde, påpeger, at alt for mange beboere flygter fra Kofoedsminde, og at der ikke er nok ansatte til at tage hånd om de kriminelle udviklingshæmmede på institutionen. Omvendt mener forstander, Hans Christian Hansen, at sikkerhedsforholdene er, som de skal være.

Læs også: Forstander: Sikkerhedsforholdene er rigtig gode

8 af de 28 flugter er blevet omtalt i medierne. Her kan du se, hvornår og hvordan flugterne fandt sted:

  • Den 18. juni 2010 flygtede en mand fra institutionen. Han tog til banegården i Nykøbing Falster for at tage toget til København. Da politiet fandt ham på banegården, sparkede manden den ene betjent i skridtet.
  • Den 11. oktober 2010 flygtede den 30-årige Monuif El Neis. Under flugten begik han et røveri mod en Fakta i Haslev, hvor han truede personalet med en kniv. Monuif El Neis blev af politiet betegnet som farlig for sine omgivelser. Han er anbragt på institutionen på grund af en tidligere dom for røverier.
  • Den 30. september 2011 flygtede den dengang 30-årige Bo Jensen. Han stak af på en scooter, mens han var på ledsaget udgang fra en lukket afdeling på Kofoedsminde. Bo Jensen er anbragt på institutionen på grund af en voldtægt af en 60-årig kvinde og flere hjemmerøverier.
  • I juli 2012 flygtede en 25-årig voldtægtsforbryder til Jylland fra et af Kofoedsmindes åbne afsnit, der ligger ved Nørre Alslev.
  • I december 2012 og januar 2013 flygtede i alt 3 beboere fra institutionens sikrede afdelinger. De 3 beboere blev på daværende tidspunkt ikke karakteriseret som farlige.
  • Natten til lørdag den 22. juni 2013 flygtede en 22-årig mand fra Kofoedsminde. Manden slap fri ved at slå hul i en plexiglasrude på første sal for derefter at fire sig ned med et lagen. Den 22-årige blev anholdt igen lørdag formiddag.
  • Den 7. oktober flygtede den nu 32-årige Bo Jensen for anden gang. Han kravlede ud af et vindue under et besøg hos en medinsat på en åben afdeling. Bo Jensen nåede at være på flugt i 6 dage, inden han blev anholdt efter at have opsøgt en kvindelig ansat på Kofoedsminde, der alarmerede politiet.
  • Den 12. oktober flygtede en 22-årig mand fra institutionen, mens han var på ledsaget udgang til en nærliggende kiosk. Den 22-åriges flugtforsøg skete blot 5 dage efter, at Bo Jensen stak af. Han nåede dog kun til Sakskøbing, før en politipatrulje opdagede den bil, der havde hentet ham. Den 22-årige er domsanbragt på Kofoedsminde efter et røveri i 2007.