Region Sjælland

Over halvdelen af de valgte til regionsrådet er kvinder

Ved tirsdagens valg blev 103 kvinder valgt ind i landets regionsråd. I Region Sjælland er kvinderne særligt godt repræsenteret.

Rekordmange kvinder bliver fra næste år en del af landets fem regionsråd.

103 kvinder blev ved valget i sidste uge valgt ind, oplyser Danske Regioner. Det er lige over halvdelen af de i alt 205 medlemmer.

Og i Region Sjællands kommende regionsråd kommer der også til at sidde flere kvinder end mænd. Her vil 22 ud af 41 pladser blive besat af kvinder.

Flere kvinder stillede også op til regionsrådene, og det kan hænge sammen med de områder, regionerne beskæftiger sig med, har lektor Karina Kosiara-Pedersen fra Københavns Universitet tidligere forklaret. For eksempel sundhedssektoren.

- Det er emner, de er klædt på til på grund af fagområder, hvor kvinder ofte er overrepræsenteret. For eksempel skolelærere og sosu-medarbejdere, fortalte hun i oktober til Ritzau.

Kvinder med masser af erfaring

Anne Christiansen Thilemann (S) fra Slagelse og Helle Laursen Petersen (K) fra Kalundborg er to af de 22 kvinder, der fra 1. januar kommer til at sidde i Region Sjællands regionsråd.

De er begge relativt nye i politik men har på grund af deres faglige baggrunde en masse viden om de områder, regionerne varetager.

quote Mit hjerte ligger hos de psykisk sårbare, som jeg har arbejdet med i 20 år

Anne Christiansen Thilemann (S), nyvalgt regionsrådsmedlem, Region Sjælland.

- Mit hjerte ligger hos de psykisk sårbare, som jeg har arbejdet med i 20 år, så det er psykiatrien, jeg rigtig gerne vil give et løft, fortæller Anne Christiansen Thilemann, der er uddannet socialpædagog.

Også Helle Laursen Petersen, der er IT-konsulent, har erfaring fra sit arbejde, som hun vil bruge i regionsrådet.

- Jeg ved en hel del om sundheds-IT, og jeg har arbejdet i Region Hovedstaden i sundhedsvæsnet i fire år, så det var der, jeg vidste, at jeg havde viden og kunne gøre en forskel, fortæller hun.

Anne opdagede, at hun kunne rykke noget politisk

Selvom Anne Christiansen Thilemann er vokset op i et hjem med en far, der sad i byrådet, så var det aldrig hendes plan at gå ind i politik.

Men da hendes søn Noah havde brug for, at hans mor kæmpede hans sag, opdagede Anne Christiansen Thilemann, at hun havde evnerne til at flytte noget politisk.

Anne Christiansen Thilemann (S) er et af de nye ansigter i regionsrådet i Region Sjælland.
Anne Christiansen Thilemann (S) er et af de nye ansigter i regionsrådet i Region Sjælland. Foto: Frederik Thorup - TV2 ØST

Noah havde ikke fået den støtte og hjælp, som han som ordblind skulle have i folkeskolen, og derfor kørte Anne Chistiansen Thilemann en sag mod Slagelse Kommune, som hun vandt.

- Efterfølgende ville Slagelse Kommune hive ham hjem fra det specialundervisningstilbud, vi havde sendt ham på, for at lave deres eget. Og der gik jeg så den politiske vej, fordi jeg tænkte, det kan simpelthen ikke være rigtigt, at man skal hive en dreng, som får den undervisning, han har behov for, hjem til et tilbud, som faktisk ikke er beskrevet som om, de har specialundervisning for ordblinde.

Det lykkedes Anne Christiansen Thilemann at få oprettet en prøveperiode for ordblinde i Slagelse Kommune, hvor de kunne få betalt deres specialefterskole.

- Og så tænkte jeg; nå, jeg kunne godt rykke noget politisk, og så valgte jeg simpelthen at gå ind i politik, fortæller det nyvalgte regionsrådsmedlem.

Helle kæmpede for sin far

Selvom Anne Christiansen Thilemann (S) og Helle Laursen Petersen (K) er medlemmer af partier på hver deres side af midten, så har de haft en lignende vej ind i den politiske verden.

For to år siden tog Helle Laursen Petersen også kampen op mod systemet, hun gjorde det ikke for sin søn – men for sin far.

Helle Laursen Petersen (K) er et af de nye ansigter i regionsrådet i Region Sjælland.
Helle Laursen Petersen (K) er et af de nye ansigter i regionsrådet i Region Sjælland. Foto: Jens Nielsen - TV Kalundborg

- Min far havde været ude for en forfærdelig fejlbehandling, og det endte med, at jeg begyndte at køre sag mod Region Sjælland og Region Syd - og vandt, fortæller hun.

- Da jeg så havde gået og sundet mig lidt oven på de to år, hvor jeg havde kørt sag, og vi ligesom havde vundet i alle retsinstanser, så tænkte jeg, at i stedet for at sætte mig ned og blive sur og bitter på systemet, og at min far han mangler et ben nu, så tænkte jeg; man kan også begynde at arbejde på det indefra, fortæller Helle Laursen Petersen, der kommer fra en konservativ familie og derfor besluttede sig for, at det var det parti, hun ville repræsentere.

Evnerne er vigtigere end kønnet

De to nyvalgte regionsrådsmedlemmer er glade for, at kvinderne er godt repræsenteret i det kommende regionsråd, men det er kompetencerne, der er allervigtigst, når der kommer til politikere, mener de – ikke kønnet.

quote For mig er det faktisk ligegyldigt, om det er kvinder eller mænd, bare de er dygtige

Helle Laursen Petersen (K), nyvalgt regionsrådsmedlem, Region Sjælland.

- Jeg synes, det er fantastisk, men for mig er det faktisk ligegyldigt, om det er kvinder eller mænd, bare de er dygtige, og de har viljen og evnerne til at arbejde inden for feltet, siger Helle Laursen Petersen.

- Jeg er enormt taknemmelig for at være blevet valgt ind, og jeg håber virkelig, jeg kan gøre en forskel, ikke fordi jeg er kvinde, men fordi jeg har en mission om at gøre vores sundhedsvæsen bedre, siger hun.

Anne Christiansen Thilemann er enig i den betragtning.

- Jeg synes, at dem, der har kvaliteterne og den rigtige baggrund for at kunne kæmpe for tingene, skal vælges ind, siger hun.

- Jeg synes, det er dejligt, at det stort set er halvt af hvert, at vi er lige mange repræsenteret, også fordi vi måske har nogle flere bløde værdier, end mændene har, siger Anne Christiansen Thilemann.

Det nye regionsråd i Region Sjælland:

DEL: