Otte af ti flugter i retspsykiatrien sker fra almene afsnit

En opgørelse fra landets regioner viser, at hovedparten af alle flugter i retspsykiatrien sker fra almene afsnit.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I løbet af de seneste knap to år er det 126 gange lykkedes retspsykiatriske patienter at stikke af fra en psykiatrisk afdeling, de ikke måtte forlade.

På landsplan er 84 procent af dem registreret på almene psykiatriske afsnit, skriver Jyllands-Posten, der har indsamlet tal hos de fem regioner fra 1. januar 2018 til og med november i år.

Ifølge Sophie Hæstorp Andersen (S), regionsformand i Region Hovedstaden og formand for psykiatriudvalget i Danske Regioner, vidner de mange fangeflugter fra almene afsnit om retspsykiatriens udfordringer.

quote Jeg mener bestemt ikke, at kriminelle bandemedlemmer skal være på vores psykiatrisygehuse

Heino Knudsen (S), formand, Region Sjælland

Hun forventer, at nogle af de 2,4 milliarder kroner, som over de næste fire år er øremærket psykiatrien via finansloven, vil gå til flere retspsykiatriske sengepladser.

For Region Sjælland er der opgjort 26 registreringer, hvor af 23 er for almene psykiatriske afsnit, svarende til godt 88 procent.

TV2 ØST har forsøgt at få en kommentar fra Region Sjælland, men det har ikke været muligt. 

Kriminelle bandemedlemmer ud psykiatrisygehusene

19. november i år lykkedes det bandemedlemmet Hemin Dilshad Saleh at flygte fra Retspsykiatrisk Afdeling SL10 i Slagelse.

En gæst ankom med skydevåben skjult i en kageæske, som blev brugt til at true personalet.

Artiklen fortsætter under grafikken.

Region Sjælland meldte efterfølgende ud, at det skal være slut med kriminelle bandemedlemmer på psykiatrisygehusene.

- Jeg mener bestemt ikke, at kriminelle bandemedlemmer skal være på vores psykiatrisygehuse, sagde Heino Knudsen (S), formand, Region Sjælland, til TV2 ØST.

- Vi skal huske på, at de borgere, der er her, er nogle af de borgere, der har det allerværst i vores samfund. De har behov for den høje ekspertise og hjælp, som vores medarbejdere giver, og det skal ikke ødelægges af kriminelle bandemedlemmer.

Minister vil bremse fangeflugter

Fængselsforbundet sagde i den forbindelse, at det ikke er et sjældent syn, at indsatte ender på landets retspsykiatriske afdelinger eller på sygehuse i almindelighed.

- Vi oplever løbende, at folk forsøger med mere eller mindre opfindsomme metoder at komme ud af fængslerne og eksempelvis på hospitalet, sagde formand Bo Yde Sørensen.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) har siden krævet en handlingsplan fra relevante myndigheder, der skal være med til at sikre, at der fremover sker langt færre fangeflugter i Danmark.

- Der har været for mange fangeflugter. Hver gang der er en fangeflugt fra et af vores fængsler, arresthuse eller som i sidste uge fra en retspsykiatrisk afdeling, så er det en alvorlig sag, sagde justitsminister i slutningen af november 2019 om tiltaget.

Allerede dagen efter fangeflugten anholte politiet to mistænkt for medvirkende til befrielsen af Hemin Dilshad Saleh, og ugen efter kunne tysk politi andeholde yderligere en mistænkt.

8. december 2019 blev yderligere to medsammensvorene til fangeflugten anholdt i Bacelona, Spanien.

Siden er en mistænkt medhjælper dog blevet løsladt igen, men vedkommende er stadig sigtet.