Østarbejdere uden arbejdstilladelse

En ny undersøgelse viser, at to ud af tre i østarbejdere i byggeriet hverken har arbejds- eller opholdstilladelse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Hovedparten af østarbejderne på de danske byggepladser har hverken arbejds- eller opholdstilladelse, fordi de er udstationeret fra en virksomhed med postadresse i deres hjemland, skriver Berlingske Tidende.

En helt ny undersøgelse fra Københavns Universitet viser, at det er tilfældet for mere end to ud af tre østarbejdere i byggeriet.

- Når folk er udstationeret fra et polsk firma, er de nærmest usynlige i det danske system. Vores opgørelse viser, at der er omkring 11.000 udstationerede østarbejdere i byggeriet, et tal der indtil videre slet ikke har figureret i debatten. Men det er netop dem, der får de laveste lønninger, og som fagforeningerne har sværest ved at tegne overenskomst for, siger Jens Arnholtz Hansen, forskningsassistent på forskningscentret FAOS på Københavns Universitet.

Jens Arnholtz Hansen mener, at polakkerne og balterne ville få bedre vilkår, hvis de blev ansat i de danske virksomheder.

- Der er en tendens til, at deres løn- og arbejdsvilkår er bedre, når de er dansk ansat. Det skyldes blandt andet, at 36 procent af virksomhederne, som ansætter østeuropæisk arbejdskraft, selv kontakter fagforeningerne for at sikre ordnede forhold, siger Jens Arnholtz Hansen.

Alligevel er der »kun« 3.500 østeuropæere ansat i danske bygge- og anlægsvirksomheder ved udgangen af 2. kvartal 2007.

- De fleste af vores virksomheder ønsker at benytte sig af underentreprenører. Der er meget lidt efterspørgsel efter polske håndværkere til ansættelse på grund af sprogbarriererne, siger Børge Elgaard, direktør i dansk Byggeri.

Han mener ikke, at det høje antal udstationeringer er et problem, når fagbevægelsen har mulighed for at tage kontakt til virksomhederne for at få tegnet en overenskomst.

I landets største fagforening 3F oplever man imidlertid, at det er en usædvanligt svær opgave. Især når der er tale om de helt små arbejdspladser. Forhandlingschef i 3Fs byggegruppe, Ole Christensen, hæfter sig ved, at 43 procent af de bygge- og anlægsvirksomheder, som er forhåndsgodkendt til at få østarbejdere til Danmark, er oprettet efter 1. maj. 2004.

- Det fortæller, at der er nogen mennesker, som har fundet ud af, at det her er et lukrativt marked at operere på. Der er folk, som scorer masser af penge på, at polske håndværkere bliver underbetalt. De forretninger, der tåler dagens lys, er, når gamle og kendte entreprenører ansætter polsk arbejdskraft på lige vilkår med de danske medarbejdere, siger Ole Christensen.

Ca. ni pct. af de beskæftigede i bygge- og anlægsbranchen er i dag fra Østeuropa.


Nyhedsoverblik