Opfindelse skal stoppe spøgelsesbilister

Rasmus Holsting fra Ringsted står bag en ny opfindelse, der muligvis kan sætte en stopper for spøgelsesbilister. I dag viste han idéen frem for Folketingets Trafikudvalg.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Et lille klistermærke med en indbygget chip, til at klæbe på sidespejlet på bilen. Sådan lyder Rasmus Holstings ide til, hvordan man kan nedbringe antallet af spøgelsesbilister. Chippen registrerer, hvis en bil kører den forkerte vej ned af rampen til motorvejen, og kan samtidig alarmere både politi og andre trafikanter.

- Sidste år så vi en spøgelsesbilist slå 4 personer ihjel og gøre to børn forældreløse. Det er jo forfærdeligt, og den slags skal jo ikke kunne ske, siger Rasmus Holsting.

I dag skulle han så præsentere opfindelsen for Folketingets Trafikudvalg.

- Det vil klart være et massivt skub fremad at få deres anerkendelse, og dermed en offentlig instans bag, siger Rasmus Holsting

I Trafikudvalget viste politikerne interesse for idéen.

- Jeg er rigtig glad for, at der er folk, der bruger energi og kræfter på beskæftige sig med løsninger som det her, siger Karsten Nonbo, der også er formand for Færdselssikkerhedskommissionen.

Opfinderen Rasmus Holsting vurderer, at det vil koste omkring 80 mio. kr. at indføre systemet med chip i bilen, overvågningsudstyr og bomme ved motorvejsafkørslerne.

- På kort sigt er der dog en del forhindringer, siger Karsten Nonbo.

- For det første bliver det vanskeligt at få alle danskere til at installere det på deres biler, og hvad med de udenlandske biler? Det er også et problem, hvis man skifter sidespejl. Men alt i alt virker også som en ret dyr løsning, siger Karsten Nonbo.

Han er mere lun på en løsning med sensorer langs motorvejsafkørslerne, der kan registrere, hvis en bil kører modsat ned , for derefter at lukke en bom ned.

Vejdirektoratet vil nu kigge nærmere på løsningen og senere komme med deres vurdering.