Økologisk nedgang bremset

Efter flere år med nedgang i antallet af økologiske landbrug og omfanget af økologiske landbrugsjord er udviklingen nu vendt.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

En årelang nedgang i antallet af økologer er nu stoppet, så flere landmænd vælger at drive deres landbrug uden gift og kunstgødning. Det viser en ny statistik fra Plantedirektoratet under Fødevareministeriet

Den 31. december 2007 var der 2835 økologer i Danmark, hvilket er en stigning på 41 landbrug i forhold til året før. Tallet er dog stadig langt under 2002, hvor antallet af økologer toppede med 3714. For seks år siden blev der også opdyrket mere økologisk jord, end tilfældet er i dag. 178.359 hektar jord var i 2002 økologisk, men tallet i 2007 var 150.207. Men også her er en konstant nedgang siden 2002 vendt, da 144.303 hektar jord i 2006 var opført som økologisk.

- Tallene viser, at vi i Danmark har fået skabt nogle gode rammebetingelser for det økologiske erhverv. Landmændene har også oplevet en stigende efterspørgsel fra forbrugernes side, hvilket gør det økonomisk attraktivt at overgå til økologisk produktion, siger fødevareminister Eva Kjer Hansen.

Den økologiske jord står for 5,6 procent af det samlede landsbrugsareal.

Eva Kjer Hansen står torsdag i spidsen for et fremstød for dansk økologi Sverige for at markedsføre dansk økologi. Det svenske marked ser ud til at åbne op for økologi de kommende år, da de svenske forbrugere i dag ikke køber økologiske varer i ligeså høj grad som de danske, og den svenske regering har samtidig ambitioner om, at 25 procent af svenskernes fødevareforbrug i den offentlige sektor skal være økologisk i 2010.

/ ritzau /