Ok at bestille i Danmark og hente i Tyskland

Vestre Landsret godkender handel i sag om jet-ski og jet-både, som kunderne bestiller i Danmark, men skal hente i tysk supermarked. Formålet er at spare moms.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Prøv og bestil i Danmark - hent og betal i Tyskland.

Så har du lige sparet ni procent af varens pris, nemlig forskellen på dansk og tysk moms. Og selvom formålet alene er at snyde den danske stat for moms, er det i orden.

Det vurderer Vestre Landsret, der med en flertalsdom har blåstemplet systemet. I den aktuelle sag handlede det om salg af jet-ski og jet-både. Sælgeren er et firma i Hasselager ved Århus, og det er i den nærliggende sø, kunderne kan prøvekøre de hurtige jetski og jetbåde.

Når så kunden har valgt model, vælger han, om han vil have båden med sig hjem eller hente den hos Fleggaard Discount syd for den dansk-tyske grænse.

Vælger han den tyske afhentning, sparer han forskellen i den danske og den tyske moms. For kunden er der ingen problemer, idet han er omfattet af den danske sælgers service- og garantiordning og skal henvende sig i Hasselager, hvis der opstår problemer.

Jet-Trade i Hasselager indgik aftalen med Fleggaard Discount i 1998 og solgte i de næste fem år både og udstyr for mere end fem millioner kroner på denne måde.

Fleggaard Discount får 500 kroner for ulejligheden, men kan så håbe på, at den danske kunde handler i supermarkedet, når han nu alligevel er kommet til Tyskland.

I 2002 undrede toldregionen sig over den store samhandel med Fleggaard, og man mente, at der var tale om proformahandler. Skat krævede herefter 1.375.000 kroner tilbage i moms. Men Landsskatteretten og nu også landsretten mener, at der er tale om reelle handler.

I det øjeblik kunden afgiver sin bestilling, sælger Jet-Trade den pågældende båd til Fleggaard. Den bliver leveret syd for grænsen, hvor kunden så henter den. Kunden betaler direkte til Fleggaard, der afregner med den danske forhandler.

Derfor vurderer to af landsrettens tre dommere, at ejendomsretten er overgået til Fleggaard, og at der ikke er nogen købetvang for kunden. Han kan bare lade være med at afhente båden i Tyskland. De to dommere skriver dog også, at der ikke er tvivl om, at arrangementet udelukkende er lavet for at spare den danske moms.

Den tredje dommer siger derimod, at handlen reelt er indgået i Danmark, og at kunden ikke kan vælge frit mellem bådmodellerne, når han ankommer til Fleggaard. Derfor skal der betales dansk moms.

Men flertallet vinder, og Skatteministeriet skal af med 80.000 kroner i sagsomkostninger.