Økonomimodel truer landapoteker - 30 apoteker vil være lukningstruede i 2025

Den nuværende økonomimodel for apoteksdriften truer med at trække tæppet væk under landapotekerne, mener Landdistrikternes Fællesråd.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Der er kommet flere apoteker i de større byer, og de sælger flere og flere solcremer og plejeprodukter og har dermed øget den samlede avance.

Men den stigende avance fra salget af andre varer i de største danske byer betyder, at avancen på en medicinpakning løbende sættes ned. Siden 2015 er den avance, apoteket kan beholde halveret og faldet fra cirka 11 kroner til cirka 5,50 kroner per pakke.

Det skriver Landdistrikternes Fællesråd i en pressemeddelelse. 

Afregningsmodellen har hvirvlet landapotekerne ind i en ond spiral - her er salget af andre varer end medicin markant lavere end i byerne, mens indtjeningen på medicinsalget falder i takt med den lavere avance på medicin.

quote Det er helt afgørende, at borgere har lige adgang til sundhed i hele landet, hvis vi fortsat skal sikre vækst og udvikling

Steffen Damsgaard, formanden for Landdistrikternes Fællesråd

Samlet er det en bombe under landapotekernes økonomi, viser beregninger fra Danmarks Apotekerforening.

30 landapoteker vil være lukningstruede i 2025

Det vækker stor bekymring hos formanden for Landdistrikternes Fællesråd, Steffen Damsgaard, der har forfattet et brev til både erhvervsministeren og sundheds- og ældreministeren om emnet.

- Vi har forespurgt Danmarks Apotekerforening, som har præsenteret os for tal, der viser, at omkring 30 landapoteker vil være lukningstruede i 2025, hvis der ikke findes en holdbar økonomisk model, skriver Steffen Damsgaard i brevet og tilføjer:

- Landdistrikternes Fællesråd finder udviklingen meget bekymrende. Det er helt afgørende, at borgere har lige adgang til sundhed i hele landet, hvis vi fortsat skal sikre vækst og udvikling i landdistrikterne, og nærhed til et apotek samt rådgivning om medicin, mener vi, er en kerneværdi for et lokalsamfund.

De to breve til hhv. sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) er samtidig oversendt til Folketinget og kan læses her og her.