¨

Odsherred smugler brugerbetaling ind af bagdøren

Foto: TV ØST

Har du været udsat for en ulykke, og har problemer med en hjerneskade eller hoften, så kan du i Odsherred Kommune i fremtiden komme til at skulle betale en del af genoptræningen selv.

Mennesker med hjerneskade eller hofteproblemer og en række andre syge eller ældre danskere risikerer selv at skulle betale for genoptræning og vedligeholdende træning fra den 1. juli. Det skriver metroXpress onsdag.

Mere eller mindre godt skjult brugerbetaling synes ifølge en række danske patientorganisationer at blive konsekvensen af et lovforslag, der skal give ni udvalgte forsøgskommuner mulighed for at arbejde mere frit. Ifølge lovforslaget skal de ni kommuner blandt andet kunne sælge såkaldte tilkøbsydelser til borgere, der er berettiget til ydelser efter servicelovens paragraf 86 om genoptræning.

Fungerende formand for Danske Fysioterapeuter Tina Lambrecht påpeger dog, at lovforslaget reelt kan betyde, at regeringen tillader kommunerne at indføre brugerbetaling på sundhedsområdet ad bagdøren.

- Det er en glidebane mod dårlig skjult brugerbetaling og en tilsvarende stor risiko for, at det bliver den kommunale økonomi og ikke de sundhedsfaglige behov, der kommer til at afgøre, om en borger med for eksempel hjerneskade selv kommer til at betale for træningen, siger Tina Lambrecht til metroXpress.

Men i Vejle og Odsherred, som er blandt de indtil nu fire kommuner, der har søgt om ret til tilkøbsydelser, afviser man enhver kritik:

- Vi har ingen planer om nogen form for nedskæringer, siger projektansvarlig Anette Styrup fra Vejle Kommune til metroXpress.

Men den udmelding beroliger ikke formand for Danske Patienter Lars Engberg.

- Det er da klart, at kommunerne ikke vil gøre det lige nu, ligesom regeringen heller ikke ønsker det. Men hvad med næste år, når de skal lægge budgetter og mangler penge?, siger han til metroXpress.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App