¨

Nyt tiltag fra regeringen: Sygehuse skal hjælpe patienter videre til anden behandling

Regeringen vil nu gøre det til sygehusets opgave at hjælpe patienten videre til anden behandling.

Patienter skal holdes i hånden videre til anden behandling.

Sådan lyder det fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), da han mandag var på besøg på Slagelse Sygehus. Initiativet bliver en del af regeringens kommende udspil til en sundhedsreform.

- I dag har patienten en ret til at lade sig behandle et andet sted. Og i meget varierende omfang hjælper sygehusene til med at få patienten et andet sted hen. Når jeg kigger på det oppefra, jeg har sådan set selv udviklet de her rettigheder, så kan jeg se, at det ser for forskelligt ud, lyder det fra statsministeren.

I dag har patienter ret til at bruge det frie sygehusvalg, hvis man kommer til at vente længere end 30 dage på at blive behandlet på et sygehus i en af landets fem regioner.

Stor forskel blandt regionerne

Men ifølge Lars Løkke Rasmussen er der stor forskel blandt regionerne på, om patienterne bliver udredt til tiden.

 - I Region Sjælland er det tæt op mod 30 ud af 100 patienter, der ikke bliver udredt til tiden, i Nordjylland er det ti ud af 100 patienter, så det varierer, siger han.

- Og særligt er jeg optaget af det, man kunne kalde de svage patienter, som nok får en rettighed, men som måske ikke ved, hvordan den skal bruges. De ressourcestærke skal nok klare sig, men den svage patient får ikke hjælp nok. Derfor vil vi gerne skærpe den rettighed – udredningsretten – sådan at det ikke bare er en rettighed, men at sygehuset simpelthen skal hjælpe en med at finde et andet sted.

Endnu en opgave til pressede sygehuse?

Lars Løkke Rasmussen afviser, at det giver pressede sygehuse endnu en opgave.

- Det handler om at få brugt den samlede kapacitet, så vi ikke holder på patienterne, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Hvis der er et sted, hvor der er så meget pres, at man ikke kan behandle til tiden, så er det bedst for patienterne, bedst for samfundsøkonomien, bedst for os alle sammen, hvis vi hjælper patienten og holder patienten i hånden derhen, hvor der er plads til at få lavet den operation, man har brug for.

Heino Knudsen (S), der er regionsrådsformand i Region Sjælland, er ikke voldsomt bekymret for at blive overlæsset med endnu mere administration.

- Administrativt er det klart, at hvis vi skal til at booke tiderne på andre hospitaler for vores patienter, så vil det betyde en større administrativ opgave, siger han til Ritzau.

- Jeg regner også med, at der i sundhedsreformudspillet kommer et svar på, hvordan vi skal løse den administrative opgave i fremtiden, siger Heino Knudsen.

Det ved vi om regeringens sundhedsreform:

Her er et overblik over, hvad vi allerede ved om udspillet, og hvilke ubesvarede spørgsmål der fortsat eksisterer:

 

  • I 2025 skal der være 500.000 færre sygehusbesøg.
  • I 2025 skal der være 40.000 færre indlæggelser.
  • Det skal især gælde for patienter med diabetes, hjerte-kar-sygdomme, muskelskelet-sygdomme, angst, depression og lungesygdommen KOL.
  • Kronisk syge patienter skal i langt højere grad behandles hos læger i lokale sundhedshuse.
  • Sygehuse får pligt til at sende patienter videre til behandling et andet sted, hvis sygehusene ikke kan tilbyde behandling inden for fristen på 30 dage.
  • Patientvejledningen skal forbedres. Det skal blandt andet ske ved hjælp af ét samlet patientnummer, som man kan ringe til for at få vejledning og hjælp.
  • Der skal oprettes 21 nye såkaldte sundhedsfællesskaber. De skal bygges op omkring lokale sygehuse rundt om i landet.
  • Det er fortsat uklart, hvad der skal ske med regionerne. Regionernes rolle i dag er at styre det danske sundhedsvæsen.
  • Venstre har endnu ikke meldt ud, hvad man ønsker med regionerne. Til gengæld vil de øvrige regeringspartier - Liberal Alliance og De Konservative - have dem skrottet.

 

Kilder: DR, Ritzau.

Se mere
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App