Nye vinsorter på danske marker

Danske vinavlere ruster sig til en lovende fremtid med gode muligheder for at lave vin i et varmere klima. En vingård på Fejø er med i en undersøgelse om, hvilke vinsorter der skal satses på.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

 

Danske vinavlere står på spring til at udnytte det lunere klima i Danmark. Vingården Hideaway på Fejø er sammen med forskere fra Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet (DJF) ved Aarhus Universitet i gang med at undersøge hvilke vinsorter, der egner sig bedst til dyrkning i Danmark.

Dansk vindyrkning bliver stadigt mere populært og kvaliteten mere anerkendt. Klimaændringerne arbejder også for sagen, og dermed vokser behovet for at finde de mest velegnede sorter til dyrkning her i landet. Her er forskere fra Institut for Havebrugsproduktion hos Det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet (DJF) ved Aarhus Universitet allerede på banen.

I denne sommer er de første forsøg i Danmark med grundstammer af vinstokke skudt i gang med ankomsten af otte forskellige grundstammer fra en forsøgsstation i Tyskland. Grundstammerne afprøves på Hideaways vingård på Fejø og hos DJF's Forskningscenter Årslev på Fyn. Hideaway både dyrker og sælger vinplanter til danske vinavlere og er derfor interesserede i nye gode sorter.

Danske vinavlere har allerede eksperimenteret med forskellige vinsorter for at undersøge, hvad der gror og trives bedst under danske forhold. Men hidtil har det kun været med stiklinger. Der er to formål med at lave forsøg med grundstammer. Dels er det nemmere at styre plantens vækst og få en ensartet vækst med en grundstamme frem for stikling. Desuden vil forskerne og vinavleren undersøge, om de kan finde grundstammer, der trives i Danmark og som er modstandsdygtig over for skadedyret vinrodlus.

I forsøget indgår druesorter til både rødvin og hvidvin. De første druer forventes at være klar til høst i 2009.

/ritzau/