Nye problemer med placering af sygehusvaskeri - udpeget byggegrund er forurenet

På dagens møde i regionsrådet skal sagen om placeringen af det omdiskuterede sygehusvaskeri behandles.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Region Sjælland har store problemer med at få placeret sit nye sygehusvaskeri. 

Nu viser det sig nemlig, at det vil koste et ekstra millionbeløb at gøre den grund, som regionen har udset sig i Tornved i udkanten af Jyderup, klar til byggeriet. Regionsrådet skal behandle sagen mandag.

quote Det er vores vurdering, at oplysningerne ikke er afgørende

Jan Hendeliowitz (S), gruppeformand, Socialdemokratiet, Region Sjælland

Den 28. januar blev gruppeformændene for partierne i regionsrådet indkaldt med kort varsel til møde om vaskerisagen af regionrådsformand Heino Knudsen (S). På mødet blev der fremlagt et notat, hvor embedsmændene afslørede, at der er deponeret fyldjord med forurening på grunden i Tornved. Det har store konsekvenser for byggeriet.

”Der er gennemført geotekniske undersøgelser af jordbundsforholdene på byggegrunden, som viser, at der på grunden er deponeret fyldjord, hvilket indebærer, at jordbundsforholdene ikke umiddelbart er tilstrækkeligt stabile til at kunne bære byggeriet. Der er derfor behov for at afgrave jordlag og fundere med grus,” står der i notatet.

Dele af grund skal bruges til indfaldsvej

Embedsmændene anslår, at det kommer til at koste cirka 3,6 millioner kroner at gøre grunden klar til byggeri.

Det fremgår også af notatet, at en femtedel af grunden skal bruges til en ny indfaldsvej til Jyderup, når Kalundborgmotorvejen bliver bygget færdig. Det kan også give problemer for driften af det kommende sygehusvaskeri.

”….det kan betyde, at det bl.a. ikke vil være muligt at etablere samlede lagerfaciliteter på grunden til erstatning for en række andre mindre lagre”, står der i notatet, hvor det dog også bliver oplyst, at Holbæk Kommune gerne vil forhandle med regionen om at overtage en nabogrund, som kommunen ejer.

VIDEO: Sådan så det ud, efter en brand havde raseret på sygehusvaskeriet i Holbæk i 2018.

S: Oplysningerne er ikke afgørende

Gruppeformand for Socialdemokraterne i Region Sjælland, Jan Hendeliowitz, mener ikke, at de nye oplysninger ændrer ved planerne om at placere sygehusvaskeriet i Tornved.

- Det er vores vurdering, at oplysningerne ikke er afgørende. Det er langt fra usædvanligt, at der dukker den slags forhold op i forbindelse med større byggerier. Vi er indstillet på at fortsætte sonderingerne med hensyn til at få placeret vaskeriet i Tornved, forklarer han til TV2 ØST.

Det nye vaskeri skal bygges i stedet for det, der brændte totalt ned på Holbæk Sygehus i 2018. Placeringen af det godt 60 millioner kroner dyre vaskeri med 40 arbejdspladser har givet regionen og politikerne hovedbrud. Grunden i Tornved er den fjerde grund bare i Jyderup-området, som regionen har haft kig på.

- Det er helt afgørende for Socialdemokratiet, at vi får placeret vaskeriet og arbejdspladserne i landdistrikterne i Nordvestsjælland, siger Jan Hendeliowitz.

Konservative vil have sagen til at gå om

Sygehussagen er på regionsrådets dagsorden mandag. Det er de Konservative, der kræver, at sagen skal gå om.

Partiet ærgrer sig over, at forvaltningen har lagt op til, at vaskeriet skal køre på sort energi - på naturgas. De konservative efterlyser en mere grøn løsning.

- Denne sag må gå om. Det har været noget kludder indtil nu. Vi er blevet præsenteret for fire forskellige placeringer. Nu er der en tilbage, og den lever ikke op til vores ønsker. Vi vil gerne have en energikilde, der er mere grøn end naturgas, således at vi lever op til alle de fine ord. Vi skal jo leve med vaskeriet i mindst 20 år, sagde gruppeformand for de Konservative Christian Wedell-Neergaard til TV2 ØST den 20. januar.

Naturgas udløser kritik

Netop brugen af naturgas på vaskeriet har udløst diskussion og kritik. Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) fastslog den 10. november sidste år i et interview her på TV2 ØST, at naturgas var en forudsætning for driften.

Flere eksperter reagerede på oplysningen og fastslog, at den var forkert. Danmarks største sygehusvaskeri, Midtvask i Aarhus, klarer sig nemlig uden naturgas. Det kører på billig CO2-neutral biodiesel.

Det viste sig efterfølgende, at regionsrådsformanden var blevet sendt i byen med forkerte oplysninger. Han var blevet misinformeret om, at naturgas var en forudsætning for at drive vaskeriet.

Dansk Folkeparti har for længst meldt ud, at regionsrådet bør genoptage sagen. Mandag kommer de øvrige partier til at melde ud, hvor de står, fordi Konservative har fået sat sagen på dagsordenen i regionsrådet.