Nye behandlingstilbud skal forhindre voldelige overfald

Nyt behandlingstilbud i regionalt regi skal løse problemet med voldelige overfald på medarbejdere på bosteder for psykisk syge.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Kommunernes Landsforening kommer nu med et konkret forslag til, hvordan vold på kommunale botilbud fremover kan forebygges. Det fremgår af en pressemeddelelse fra KL.

Forslaget kommer som følge af, at der siden 2012 er fem medarbejdere, der er blevet dræbt på landets bosteder for psykisk syge. Derudover har der været en stor stigning af voldsanmeldelser.

- Det er en meget ulykkelig situation, at der i de seneste år har været adskillige drab og overfald på personale i kommunale botilbud for folk med psykiske problemer. Det kan ikke fortsætte sådan, og derfor skal der findes en holdbar løsning nu, siger KL-næstformand Jacob Bundsgaard.

Kan ikke rummes i sociale tilbud

Jacob Bundsgaard mener, at problemet med de voldelige overfald skyldes, at der i de senere år er kommet nogle borgere over i de kommunale botilbud, som slet ikke hører hjemme dér. De er for syge og udadreagerende til at kunne rummes i et socialt tilbud.

- Det er et symptom på, at for mange sengepladser er blevet nedlagt på de psykiatriske hospitaler. Derfor er det også et problem, som skal løses i psykiatrien, siger Jacob Bundsgaard.

Forslaget indebærer

Forslaget fra Kommunernes Landsforening indebærer flere forslag til, hvordan man kan gribe en sådan form for mellemstation an. Loven skal blandt andet ændres, så kommunerne kan flytte borgere uden samtykke, når borgeren bliver for syg og udadreagerende til at kunne være på de kommunale botilbud.

Der skal også tillades enkelte magtbeføjelser i de kommunale tilbud herunder muligheder for afskærmning eller låsning af døre samt kropsvisitation i særlige tilfælde.