Ny kritik af Næstved ZOO

Hvide tigre er genetiske fejskud, der ikke hører til i en seriøs ZOO, siger zoolog fra Odense ZOO.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er op ad bakke for Næstved ZOO og ejeren Peter Rasmussen. I går fik han ikke den godkendelse, han havde håbet på fra Rådet fra særlige Dyrehold. Hans tigre-anlæg er for ufærdigt.

- Det er helt rimeligt, hvis jeg sad i det råd, ville jeg også have givet et afslag. Vi mangler noget smedearbejder på anlægget, som skal gøres færdigt, siger Peter Rasmussen. 

Men når smedearbejdet er færdigt er det en formsag med godkendelsen, lyder det fra formanden for Rådet for særlige dyrehold dyrelæge Hans Henrik Dietz.

- Anlægget ser fint ud. De skal bare blive færdige, siger han.

Men nu kritiseres Næstved ZOO fra flere steder, fordi haven har købt to hvide tigre:

- Hvide tigre er genetiske fejlskud fra naturens side, som kun eksisterer fordi man bliver ved med at indavle dem. Derfor er det slet ikke dyr man ønsker at bevare eller som kan indgå i et avlsprogram, siger zoolog Bjarne Klausen fra Odense ZOO.

Netop avlsarbejdet er en af de helt centrale opgaver for zoologiske haver verden rundt.

Når man ikke kan indgå i et avlsprogram - og der er ikke rigtig nogen grund til at formidle dyr, der ikke findes i naturen, så har en zoo ikke rigtigt noget formål. Og så er vi tilbage til det vi kender fra gamle dage: Et menageri, hvor man fremviser dyrene for underholdnings skyld. Og det er vi imod, lyder det fra Tom Bengtsen i Dyrenes Beskyttelse. 

Men Direktør for Næstved ZOO, Peter Rasmussen ryster på hovedet over kritikken. Han mener ikke, der findes nogle zoologiske haver i verden, hvor man har helt rene racer, der er 100 procent naturlige. For ham er det vigtigt at publikum kommer til at opleve noget unikt og:

- Selvfølgelig handler det også om penge. Det gør det med alle haver. Hvis der ikke kommer noget publikum, kommer der heller ikke nogen penge ind og så er der heller ingen naturbevaring, siger Peter Rasmussen.