Ny kritik af 112

Dybt kritisabel. Sådan kalder tre venner den behandling, de fik af 112, da de fredag ringede efter en ambulance. En af dem - en kvinde med en diagnosticeret tarmsygdom - besvimede igen og igen. Alligevel fik hun nej til en ambulance.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Vi stoler på det - nummeret - vi skal taste, hvis vi får brug for akut lægehjælp. Men i Korsør sidder tre venner, der har mistet tilliden til alarmcentralen.

- Det er jo forfærdeligt i det, vi kalder et velfærdssamfund, at man ikke kan regne med at få hjælp, siger Hans Kristian Nielsen.

For at forklare hvorfor han er forarget, spoler vi tiden tilbage til fredag eftermiddag. Hans Kristian Nielsen er trådt ind ad døren hos sine venner i Korsør. Det første, han gør, er at ringe 112. Kvinden i huset er nemlig besvimet. Nu ligger hun på sofaen - ude at stand til at kommunikere.

- Jeg var ikke i tvivl om, at hun havde brug for en ambulance her og nu. Når man ringer 112, ved man jo, at de kommer, fortæller en stadigvæk rystet Hans Kristian Nielsen.

Det gør de bare ikke i det her tilfælde. Manden i røret siger, at der - efter hans vurdering - ikke er grund til at sende en bil med blå blink.

- Han er sådan set ligeglad med, at hun besvimer igen, mens vi snakker med ham. Jeg råber, at nu er hun besvimet igen, fortsætter Hans Kristian Nielsen.

Emir Mihic er kvindens kæreste. Både han og Hans Kristian Nielsen fortæller vagten på alarmcentralen, at hun lider af en tarmsygdom. Men den kender vagten ikke.

- Det er for dårligt, mener Emir Mihic.

De to får at vide, at de skal kontakte egen læge, men både den praktiserende og vagtlægen har lukket fredag eftermiddag. Til sidst ringer Hans Kristian Nielsen til mave-tarm-afdelingen på Slagelse Sygehus. Her vil man have kvinden indlagt med det samme, så han må selv rykke ud.

- Det foregår ved, at jeg slår katastrofeblinket til og blinker med det lange lys, men det hjælper ikke på landevejen.  

I dag har Charlotte Jensen det bedre, men hun er stadigvæk indskrevet på sygehuset. Hun er glad for, at Hans Kristian Nielsen kom forbi. Hendes kæreste har nemlig ikke noget kørekort.

Emir Mihic er lettet, men han er også vred. Han har tænkt sig at klage over alarmcentralen i Slagelse til både sundheds- og justitsministeren.

- De kan ikke være det bekendt. Det kan jo ikke være rigtigt, at man ikke kan stole på 112, slutter Emir Mihic.

Alarmcentralen vil ikke kommentere kritikken, før ledelsen har lyttet optagelserne af alarmopkaldet igennem. Det sker først i morgen.


Nyhedsoverblik