Ny kamp om forældremyndighed

Der er telefonstorm på statsforvaltningen. En ny lov giver skilsmisseforældre mulighed for at få tilkendt mere ansvar og tid med deres børn. Og det er fædrene ikke sene til at benytte sig af.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Indhold:
Se indslaget (VIDEO)
Den nye lov (LYD)
Læs mere (LINKS)
Din kommentar

Thomas Ramsing har ikke haft forældremyndighed over sin 5-årige søn i 3,5 år. Det vil han nu.

- Jeg vil have min del af forældremyndigheden, fordi det har min søn krav på. Min søn har krav på at have en far, der er nærværende og har ret til at være nærværende, siger Thomas Ramsing. 

Uden forældremyndighed kan Thomas Ramsing i dag ikke være med til at bestemme, hvilke fritidsaktiviteter hans søns skal lave, hvilken skole han skal gå på eller om han skal ændre navn.

Skilsmisseforældres uenigheder giver travlhed hos statsforvaltningen i Nykøbing Falster.

- Vi har travlt, det er helt sikkert, vi har travlt. Normalt har vi ca. 200 telefoner om ugen, men de seneste to uger har vi haft en fordobling, som udelukkende består i spørgsmål om den nye reform, siger Hroar Kolmos, kontorchef i Statsforvaltningen i Nykøbing Falster.  

Skilsmisseforældre kan med reformen igen bede en dommer om mere samvær og hel eller delt forældremyndighed. Det vurderer Familiestyrelsen, at 1800 forældre vil benytte sig af. Som noget nyt skal børnene nu høres hver gang.

- Det har en meget stor betydning, at børnene har mulighed for at blive hørt, det er ikke noget, de skal tvinges til, men hvis de vælger at blive hørt, tror jeg, det er noget, der vil kunne give varige løsninger i familien, siger Birgitte Holmberg Pedersen, medlem af Børnerådet.  

Thomas Ramsing er skeptisk overfor, om den nye lov virkelig vil tilgodese fædrene i højere grad, end de har gjort før.

- Hvis der er uenigheder, så er det moderen, der bliver tilgodeset. Fordi hun er mor, har hun primær indflydelse på barnet og derfor vælger man primært at tilgodese moderen og den holdning, tror jeg ikke på, bliver ændret, siger Thomas Ramsing. 

Tallene taler deres tydelig sprog: 80 % af de forældremyndighedssager, der har været ved en byret, er faldet ud til morens fordel, men det vil nu blive ændret, mener kontorchefen.

-Vores holdning er jo, at vores afgørelse skal være til det bedste for barnet. Det skulle de også før 1. oktober, men da var der nogle mere firkantede regler. Her bliver der åbnet op for, at det er begge forældres ansvar, at barnets behov bliver opfyldt, siger kontorchefen ved Statsforvaltningen i Nykøbing Falster. 

Når Thomas Ramsing får sin sag for i statsforvaltningen, vil en børnesagkyndig vurdere, om hans søn kan give udtryk for, hvor han gerne vil være.

- Tror du, at du kan undgå, at din søn bliver påvirket negativt af det her? Det er et godt spørgsmål. Jeg kan håbe det, men svare dig 100% ærligt på det, kan jeg ikke. Kan du så forsvare at gøre det, når det kan påvirke ham negtivt?  Ja, for jeg tror jeg bliver en bedre far af det og det er vigtigt for min søn, siger Thomas Ramsing. 

Den negative påvirkning, der vil ske her og nu, mener Børnerådet ikke, forældrene skal være bange for.

- Hvis forældrene ikke kan blive enige om, hvad de skal gøre, så er der jo usikkerhed i det barns liv. Den kan man måske dæmpe, ved en fælles forældremyndighed, siger Birgitte Holmberg Pedersen.  

En tredjedel af børn i Danmark oplever på et tidspunkt i deres barndom, at deres forældre bliver skilt.

Se indslaget fra TV2 ØST herunder:

Læs mere her:
Morogfarskalskilles.dk - En side for børn, hvor skilmissebørn fortæller deres historier
Lovens hovedpunkter - Læs hovedpunkterne i den nye lov
Forældreansvarsloven - Læs hele lovens tekst
Børnerådet - Børnerådet er et statsligt råd, der skal sikre børns rettigheder.
Foreningen far - Forening som tager udgangspunkt i, at børn har ret til begge forældre
Børn i skilsmisser - Undersøgelse af børn i skilsmisser (PDF)

Din kommentar:
Har du en kommentar til ovenstående artikel? Har du en holdning til spørgsmålet om forældremyndighed? Har du selv kæmpet for at få delt forældremyndighed? Eller er du kritisk over for den nye lov, så skriv din kommentar eller din historie herunder.