Ny dødsbrand

I aftes døde en ældre mand i Vordingborg ved en brand - formentlig opstået ved rygning. Andelen af dødsbrande i forbindelse med rygning er stigende.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På godt en uge er to ældre borgere i Vordingborg Kommune døde ved brande.

Ved 19.00-tiden i aftes døde en 74-årig mand i sin ældrebolig ovenpå plejehjemmet Solvang i Vordingborg, selv om branden hurtigt blev slukket.

Politiet vurderer, at branden i aftes skyldtes rygning i sengen. Rygnings andel af dødsbrande, hvor brandårsagen er kendt, er siden 2002 steget med 15 procent, så det nu står for over halvdelen af tilfældene.

I sidste uge døde en ældre kvinde efter en brand i sin ældrebolig ved Klintholm Havn Centret på Møn. Der var ingen røgalarmer ved de to seneste dødsbrande, og nu foreslår beredskabet i Vordingborg, at der bliver sat røgalarmer op hos alle ældre - koblet op med et nødopkald.

- Det er meget sympatisk, men det er private boliger, og der kan vi ikke diktere, hvad folk skal have sat op, siger Ib Johansen (Soc.dem.), der er formand for socialudvalget i Vordingborg Kommune.

En undersøgelse fra Beredskabsstyrelsen viser, at risikoen for at brænde inde er langt større for ældre og fire ud af fem der mistede livet havde ingen røgalarm.

- Vi vil tage kontakt til de parter, som er i berøring med de ældre borgere, som så kan oplyse grundigt om, hvor vigtigt det er at benytte præventive midler, siger Ib Johansen.  

Derudover vil Vordingborg Kommune gå til politikerne på Christiansborg for at høre om mulighederne for at få lovgivningen ændret, så ældre borgere forpligtes til at få installeret en røgalarm.