Ny budgetaftale i Region Sjælland møder kritik: - Der er behov for nationale løsninger

Kræftens Bekæmpelse mener ikke, at de 36 millioner ekstra, som Region Sjælland har afsat, er nok til at sikre overholdelse af kræftpakkeforløbene.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

36 millioner kroner frigiver ikke midler nok til at overholde kræftpakkeforløbene.

Det udtaler Kræftens Bekæmpelse efter, at Region Sjælland har indgået aftale om næste års budget. Aftalen sikrer blandt andet 36 millioner kroner ekstra til kræftområdet.

- Jeg vil gerne kvittere for, at regionen med 8-punktsplanen har ekstra fokus på kræftområdet og har med det nye budget sat flere penge af til kræftområdet. Men sundhedsvæsenet er så presset, at det kræver langt flere midler, før vi er i mål med blandt andet at overholde kræftpakkeforløbene. Der mangler simpelthen hænder og ressourcer, siger Jesper Fisker, der er administrerende direktør i Kræftens Bekæmpelse.

quote Det hjælper desværre ikke de patienter, der lige nu ikke får deres kræftbehandling til tiden

Jesper Fisker, administrerende direktør, Kræftens Bekæmpelse

I øjeblikket venter kræftpatienter for længe på behandling. I dette års andet kvartal blev kun 74 procent af kræftpakkeforløbene gennemført til tiden, hvilket betyder, at hver fjerde kræftpatient har ventet for længe på behandling. Region Sjællands mål er, at 90 procent bliver gennemført til tiden.

Sikre bedre overholdelse af forløbstider

Særligt kvinder med brystkræft har oplevet ikke at blive opereret til tiden i Region Sjælland og Region Hovedstaden.

Pengene skal derfor blandt andet gå til at sikre bedre overholdelse af forløbstider i kræftpakker.

- Der er behov for nationale løsninger på kapacitetsudfordringerne. Derfor er det godt, at Sundhedsministeriet har nedsat en politisk task force, der skal se på problemerne i forhold til for eksempel manglende hænder inden for mammografi og behandling af brystkræft. Det hjælper desværre ikke de patienter, der lige nu ikke får deres kræftbehandling til tiden, lyder det fra Jesper Fisker.

budget-region-sjaelland
Læs også
Flere penge til kræftbehandling og sygehuse - ny budgetaftale i Region Sjælland
budget-region-sjaelland
Læs også
Flere penge til kræftbehandling og sygehuse - ny budgetaftale i Region Sjælland

Regionsrådsformand Heino Knudsen (S) forklarer, at den største udfordring for at overholde kræftpakketiderne i Region Sjælland er mangel på personale.

- Det er enormt vigtigt for os at investere de her penge blandt andet for at kunne fjerne nogle af de flaskehalse, vi har på kræftområdet, men når det er sagt, så har vi lige så meget behov for medarbejderne, som vi mangler.

Ifølge Heino Knudsen (S) handler det i høj grad om at få en bedre fordeling af personaleressourcerne på tværs af landet, hvilket penge ikke ændrer på.

- Udfordringerne i Region Sjælland er helt særlige i forhold til at skaffe personaleressourcer nok. Det er jo sådan, at alle regioner er udfordret, men det er alligevel sådan, at hver gang vi har syv speciallæger i Region Sjælland, så har man ti i Region Hovedstaden eksempelvis. Og det betyder jo, at det er vanskeligt at leve op til den samme overholdelse af kræftpakkerne, og det er en af grundene til, at vi investerer mere i det nu, det er for at prøve at kompensere alt det, vi overhovedet kan.

Fastholdelse af medarbejdere

I alt har Region Sjælland 22 milliarder kroner til rådighed i næste års budget. Udover kræftområdet skal den nye budgetaftale også sikre fokus på psykiatri, patientrettigheder, forebyggelse af sygdom, flere sundhedstilbud tæt på borgerne og grøn omstilling.

På landsplan er der store udfordringer med at rekruttere og fastholde medarbejdere i sundhedsvæsenet. Derfor er der også afsat 20 millioner kroner i næste års budget til netop det.


Nyhedsoverblik