¨

Ny bog: Mange medløbere i Vordingborg under krigen

Foto: TV ØST

Den pensionerede major Allan Huglstad sætter i en ny bog navne på mange af de borgere fra Vordingborg som var nazister og medløbere under 2. Verdenskrig.

Værnemagere, nazister, medløbere, tyskervenlige. Knap så kært barn har mange navne. Og nu sætter den pensionerede major Allan Huglstad endnu et navn på dem – nemlig deres civile navne.

Det sker i en ny bog med titlen ”Mange skurke, få helte – og alle de andre” som handler om krigstiden, som den udspillede sig i Vordingborg og omegn. Ifølge Allan Huglstad var det en tid, hvor der var mange skurke blandt borgerne i form af netop nazister, tyskervenlige, medløbere og værnemagere. Faktisk væsentligt flere end i andre sjællandske byer.

Medløbere af nød
Allan Huglstad har også et bud på en årsag til de mange medløbere. ”Ser man på indtægterne dengang, så ligger Vordingborg meget langt nede i forhold til gennemsnitsindkomsterne i de øvrige dele af Sjælland. Og derfor har der været socialt accepteret at man handlede med tyskerne. Simpelthen for at overleve krigen,” forklarer han.

Dømte landsforrædere
Ved at finde domsudskrifter fra retssager om landsforræderi og gennem samtaler med overlevende modstandsfolk, har det været muligt for Allan Huglstad at finde frem til, hvem der var tyskervenlige og nazister. Men kun de dømte er nævnt med navns nævnelse i bogen. ”Der var jo også omkring 700 tyskerpiger, og deres navne står altså ikke i bogen,” forklarer han.

Kun få helte
Bogen har også stort fokus på de få men meget aktive helte der var i Vordingborg. ”Flere af frihedskæmperne fra området lavede sabotage i løbet af dagstimerne, og igen om aftenen, og formåede samtidigt at passe deres studier og uddanne sig,” forklarer Allan Huglstad. I løbet af de 11 år, som bogen har været undervejs, har han interviewet flere af de lokale frihedskæmpere. I dag er kun en tilbage. Hvor mange skurke der er tilbage vides ikke.

02:30 Luk video

Allan Huglstads bog ”Mange skurke, få helte – og alle de andre” er på 832 sider og udkommer i dag.

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App