Ny billeart fundet på Lolland

Efter at have fundet over 1000 forskellige biller er det endelig lykkes naturvejleder Klaus Bek Nielsen fra Lolland at finde en helt ny art.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

I de store flisbunker ved varmeværket på Stensø i Nakskov fandt naturvejleder Klaus Bek Nielsen fra Turistråd Lolland forleden en ny billeart. Det skriver Lolland-Falsters Folketidende.

Der er tale om en 2,5 millimeter lang rovbille, som han mente at kunne identificere som hypomedon debilicornis. Det usædvanlige er, at den aldrig tidligere er registreret her i landet.

- Jeg har i forvejen fundet 1070 billearter, som alle sammen var kendt i forvejen. Det er min store interesse, så det var det meget sjovt at finde en ny billeart, siger Klaus Bek Nielsen til TV ØST.

Billen er kommet hertil sydfra og etablerer sig ofte i flisbunker, der bliver varme, når de går i forrådnelse, og det kan biller godt lide. Billerne flyver hertil fra eksempelvis Nordtyskland, og så lander de altså nogle gange på Sydlollands kyst, forklarer Klaus Bek Nielsen.

Bedst til biller

Som naturvejleder har han en bred interesse for, hvad der rører sig udenfor, men billerne har alligevel en særlig plads hos ham.

- De er min hovedinteresse. Der er så utroligt mange, og det, der fascinerer mig allermest, er, at der kan være mange arter inden for et relativt lille område. Hvis jeg går på den ene side af huset, er der en art, på den anden side af huset er der en anden art, og på nordsiden kan jeg finde en helt tredje art, siger Klaus Bek Nielsen, hvis familie også er blevet bidt af biller.

- De synes, det er meget sjovt, og det sker ikke så sjældent, at de kommer ind med noget interessant, som vi kan kigge på i det laboratorium, jeg har indrettet i huset, siger han.

Onsdag var Zoologisk Museum i Nakskov og kunne bekræfte sjældenheden af den nyfundne bille, selv om hypomedon nok har været her i mange år - bare uden at blive opdaget. Billen er nu taget med til museet, hvor den skal ind i samlingen.

Med fundet har vi nu 3.821 billearter i Danmark - sådan cirka!