Ny aftale sparer gravide for seks timers kørsel i bil

Gravide på Lolland og Falster får det fremover lettere, når de skal til scanninger med deres kommende barn.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Halvanden time i bus hver vej fire gange eller tilsvarende sammenlagt seks timer med bus og tog.

Så lang tid kan gravide fra Lolland og Falster fremover se frem til at spare, når de skal til scanning med deres kommende barn.

To gange i løbet af en typisk graviditet skal den kommende mor scannes – dels til nakkefoldsscanningen i første trimester og dels til misdannelsesscanningen i andet trimester. Det foregår i øjeblikket i Slagelse, omkring 70 kilometers kørsel fra Sydhavsøerne.

Men det skal være slut med de lange ture for de gravide med en normal graviditet. Det har politikerne i Region Sjælland besluttet.

Region Sjælland skilt
Læs også
Stor sparerunde på sygehus: 350 stillinger bliver nedlagt
Region Sjælland skilt
Læs også
Stor sparerunde på sygehus: 350 stillinger bliver nedlagt

Med næste års budget har de nemlig fundet 1,7 millioner kroner, så scanningerne kan gennemføres på Nykøbing Falster Sygehus i fremtiden. Det fremgår af budgetbeslutningen.

Fremover er det i stedet sundhedsplejersken, der skal ud på en længere køretur og ikke borgerne. Organisatorisk vil det således være en ansat fra Slagelse Sygehus, der fortsat skal scanne patienten - blot på Nykøbing Falster Sygehus.

Flere tilbud til nærmere brugere

Tiltaget kommer som led i en række initiativer i budgettet, der skal flytte sundhedstilbud tættere på borgerne. Der kommer blandt andet også tiltag, der skal udløse færre ture på sygehuset for svage ældre patienter.

Før fødeområdet blev samlet i Slagelse kunne gravide blive scannet i Næstved – en køretur på knap en time, hvis man tager udgangspunkt i Nykøbing Falster.

ultralydscanning.jpg
Læs også
Læger forargede over souvenir-scanninger
ultralydscanning.jpg
Læs også
Læger forargede over souvenir-scanninger

Alt i alt tildeles sygehusene 175 millioner kroner næste år i forhold til i år. En del af disse penge går til det nære sundhedsvæsen, mens andre initiativer går til at nedbringe ventelisterne til at få høreapparat, ventetiderne til fertilitetsbehandling og hjælp til hjerneskadede.

Samtidig skal det undersøges, om læger og sygeplejersker kan få mere tid sammen med patienterne, hvis man eksempelvis indkøber mere robotteknologi.

Region Sjælland gør desuden en række tiltag for at tiltrække nye læger, og fastholde dem, der allerede er. Det sker ved at skabe fysiske rammer til lægeuddannelsen i regionen, og ved at styrke arbejdsmiljøet for de ansatte. Samtidig afsættes der lidt flere penge til efteruddannelse.

Grafik: Lonni Christiansen


Nyhedsoverblik