Nul narko i trafikken

Kristi Himmelfart er for mange af os forbundet med en god frokost, en kold øl og måske en lille snaps. Derfor er politiet også i år på landevejene for at lave razzia. Men det sidste års tid er politiet begyndt at tjekke for andre stimulanser end alkohol.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

En lommelygte på størrelse med en kuglepen og et kort med pupil-størrelser er to af politiets seneste våben i kampen mod bilister, der ryger hash eller tager stoffer, før de sætter sig bag rattet.

- De redskaber manglede vi for bare fem år siden, fortæller Erik Mather, der er vicepolitikommisær i færdselsafdelingen hos politiet på Sydsjælland og Lolland-Falster.

Men i dag har motorcykel-betjentene fra f.eks. Vordinborg både et alkometer og et såkaldt pupilometer med, når de tager på razzia.

- Når pupillerne er mindre end normalen, har bilisten typisk taget heroin eller kokain. Når pupillerne er store, har bilisten typisk røget hash eller spist nervemedicin, siger Erik Mather, mens han peger på et kort, der viser de forskellige pupilstørrelser.

Tolerancen i Færdselsloven er:

- 0,0. I dag tolererer loven ikke, at man har taget noget som helst narkotisk stof, før man kører bil, knallert eller cykel,

Torsdag aften er otte færdselsbetjente på razzia i Slagelse Kommune. Torsdag eftermiddag er tre mand på jagt i og omkring Vordingborg. Udover spritbilister er en af de ting, politiet kigger efter, hash-påvirkede bilister. Også weekendmisbrugere på speed, coke og ecstasy skal tænke sig godt om.

- De tænker ikke over det i weekenden, når de står og hiver noget op i næsen. Men faktisk kan narkoen nemt blive i blodet helt indtil mandag morgen, når de kører på arbejde eller i skole, og hvis politiet stopper dem, så har de et problem, siger Erik Mather, der ved, at straffen for overtrædelse af paragraf 54 i Færdselsloven minimum giver en bøde og maximum en frakendelse af kørekortet. 

Problemet med de euforiserende stoffer er, at de gør bilisten sløv og nedsætter hans/hendes reaktionstid. En langsom reaktion kan nemlig gøre en ufarlig situation livsfarlig.

- En skæv bilist er længere tid om at træde på bremsen, og det kan betyde, at pigen med bolden ikke når over vejen, men ender under køleren på den bil, bilisten er chauffør i, fortæller vicepolitikommisæren fra Vordingborg.

Ole Nielsen fra Stensved er en af de bilister, der torsdag blev vinket ind til siden. Han blev frikendt. 0,0 i promille og ingen unaturligt store eller små pupiller.

- Jeg synes, det er helt i orden, at politiet er begyndt at teste for narko. Vi skal ikke have det skidt på vejene, lyder det fra den lovlydige bilist.

Faktisk så Ole Nielsen helst flere færdselsbetjente og flere narko-tests i trafikken.

- Det er vel alle, der mener, at politiet er for lidt ude på vores veje. Det mener de vel også selv, slutter Ole Nielsen med et skævt smil.

I løbet af årets første fem måneder har politiet på Sydsjælland og Lolland-Falster stoppet 24 trafikanter med narko i blodet. Det er en næsten lige så stor fangst som sidste år. I 2008 stoppede kredsens færdselsbetjente ialt 28 narko-påvirkede bilister.


Nyhedsoverblik