¨

Nu kommer solen: Sådan forebygger du modermærkekræft

Hver uge dør fem af modermærkekræft. Kampagnen 'Tjek din hud' opfordrer til, at du tjekker dine mærker og bruger rigeligt med solcreme. Allerede her i april. Foto: tjekdinhud.nu

Solcremen skal være rigelig, næsten besværlig. Til gengæld kan du nøjes med faktor 15, lyder rådet fra Kræftens Bekæmpelse.

Gamle solskader dukker flittigt op som modermærkekræft. 

- Dengang i 60'erne og 70'erne begyndte vi at dyrke solen, og vi begyndte at tage på solferier, men vi brugte ikke særligt meget solcreme, siger projektchef for sol- og alkoholkampagner Peter Dalum. 

Hver uge dør fem af modermærkekræft

Kilde: tjekdinhud.nu

- Det er meget ofte det, der viser sig nu, siger han. 

Og der er god grund til, at du tager dine modermærker alvorligt. Hvert år får 2.000 danskere konstateret modermærkekræft, og hver uge dør fem af sygdommen. Samtidig er det den hyppigste kræftform blandt 15-34-årige. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Du skal bruge besværligt meget solcreme, ifølge Peter Dalum fra Kræftens Bekæmpelse  Foto: Kræftens Bekæmpelse

Lad dig ikke snyde af, at det er koldt

Der er råd at hente, hvis du gerne vil undgå den farlige kræftform. Først og fremmest skal du begynde at tage solcreme på allerede her i april.

UX-indexet er over tre nu, og her anbefaler vi, at man tager solcreme på

Peter Dalum, Kræftens Bekæmpelse 

- UX-indexet er over tre nu, og her anbefaler vi, at man tager solcreme på. Både i ansigtet og andre steder, hvor huden er udsat for sol, siger Peter Dalum og understreger.

- Vi bliver snydt på denne her årstid, fordi det fortsat er koldt nogle dage. Men forårssolens stråler er stærkere, end vi måske tror. Samtidig løber vi ud i solen, så snart vi kan se vores snit til det på denne her årstid. Og for manges vedkommende har de en rigtigt lys hud lige nu efter en lang vinter, siger projektchefen.

Artiklen fortsætter under billedet. 

Forårssolens stråler er stærke. Så det er på med solcreme allerede nu. Foto: Katja Kafling - TV ØST

'Besværligt meget solcreme'

Forebyggelsen af modermærkekræft hedder først og fremmest solcreme. Men det er ikke nødvendigvis den høje faktor, der er bedst.

I virkeligheden er faktor 15 rigeligt, men der skal meget på

Peter Dalum, Kræftens Bekæmpelse 

- Der, hvor vi går galt i byen, er mængden. I virkeligheden er faktor 15 rigeligt, men der skal meget på. Besværligt meget solcreme faktisk. Det skal være lidt irriterende og klistret, siger Peter Dalum. 

Artiklen fortsætter under billedet. 

Rie Stysiek fik konstateret modermærkekræft, og er med i 'Tjek din hud'-kampagnen. I dag er hun rask, men opfordrer andre til at bruge solcreme.  Foto: Katja Kafling - TV ØST

Tjek din hud

Derudover gælder det om at kigge grundigt på din hud, når du skifter de lange bukser ud med kjole, shorts og t-shirt.

Du skal kigge efter, om du har fået nye mærker, og om dem du havde i forvejen har ændret form

Peter Dalum, Kræftens Bekæmpelse 

- Du skal kigge efter, om du har fået nye mærker, og om dem du havde i forvejen har ændret form. Er der pludselig assymetri for eksempel? Og er kanten blevet ujævn, og har farven ændret sig, siger Peter Dalum. 

Se mere om, hvordan du holder øje med dine modermærker efter den såkladte ABCDE-model her

Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App
Hent vores nye TV2 ØST Play App