Nu kan gravide også blive scannet på Nykøbing F. Sygehus - slipper for at køre til Slagelse

Fra 1. september 2020 er det muligt at få foretaget en graviditetsscanning på Nykøbing F. Sygehus.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Fra og med i dag, den 1. september, er det muligt for gravide at blive scannet på Nykøbing F. Sygehus.

quote Det er en tur på to timer fra Nakskov til Slagelse Sygehus, hvis du da ellers har en bil

Annemarie Knigge, formand for Udvalget for Sygehusenes behandlingstilbud

Det skriver Region Sjælland i en pressemeddelelse.

Hidtil har gravide i Lolland, Guldborgsund og Vordingborg kommuner måtte køre hele vejen til Slagelse Sygehus for at få en graviditetsscanning, selvom de har skulle føde på sygehuset i Nykøbing Falster.  

120329_SCANNING_AF_GRAVID.jpg
Læs også
Ny aftale sparer gravide for seks timers kørsel i bil
120329_SCANNING_AF_GRAVID.jpg
Læs også
Ny aftale sparer gravide for seks timers kørsel i bil

Turen til graviditetsscanning bliver halv så lang

Det er en lang tur til Slagelse for dem, der bor i den sydlige del af regionen, og derfor besluttede Regionsrådet sidste år, at tilbuddet om graviditetsscanninger skulle rykkes tættere på de gravide i den sydlige del af regionen – gældende fra i dag.

- Det er en tur på to timer fra Nakskov til Slagelse Sygehus, hvis du da ellers har en bil. Derfor er jeg meget glad for, at de gravide nu får markant kortere til deres scanninger og kan komme til scanning, hvor de formentlig også skal føde deres børn, siger Annemarie Knigge, formand for Udvalget for Sygehusenes behandlingstilbud.

En af dem, som tilbuddet tilgodeser, er Sasha Klæstrup der er i den 20. uge af sin graviditet.

- Jeg synes, det er så fedt. Så skal jeg ikke hele vejen til Slagelse – det er en lang tur. Vi har ikke selv bil, så vi er ret afhængige af tog eller at andre kan køre os, siger hun til TV2 ØST.

- Hvis vi kører derhen tager det omkring halvanden time. Vi har heldigvis ikke prøvet at køre dertil i tog.

Artiklen fortsætter under billedet.

Sasha Klæstrup synes, det er fedt, at hun ikke længere skal til Slagelse for at få en graviditetsscanning. 
Sasha Klæstrup synes, det er fedt, at hun ikke længere skal til Slagelse for at få en graviditetsscanning.  Foto: Arkivfoto

Gælder kun ukomplicerede graviditeter

quote Det giver mere kontinuitet i kvindernes graviditetsforløb, at de kun skal have kontakt med ét fødested

Jeannet Lauenborg, ledende overlæge for fødegangen på Nykøbing F. Sygehus

Scanningerne bliver udført af sonografer, der er særligt uddannede jordemødre og sygeplejersker, som tager turen fra Slagelse Sygehus til Nykøbing F. Sygehus.

- Det giver mere kontinuitet i kvindernes graviditetsforløb, at de kun skal have kontakt med ét fødested. Det er godt, at vi kan tilbyde en gruppe af vores gravide den mulighed, siger Jeannet Lauenborg, ledende overlæge for fødegangen på Nykøbing F. Sygehus.

Artiklen fortsætter under billedet.

Jeannet Lauenborg, ledende overlæge for fødegangen på Nykøbing F. Sygehus, mener at det vil skabe mere lighed i sundhed med scanningsmuligheder på Nykøbing F. Sygehus.
Jeannet Lauenborg, ledende overlæge for fødegangen på Nykøbing F. Sygehus, mener at det vil skabe mere lighed i sundhed med scanningsmuligheder på Nykøbing F. Sygehus. Foto: Arkivfoto

Det er dog kun de gravide, der har et ukompliceret forløb, som bliver tilbudt at få en scanning på Nykøbing F. Sygehus.

Gravide med mere komplicerede graviditeter, såsom tvillingegraviditeter eller gravide med svær overvægt, vil fortsat skulle til Slagelse Sygehus for at blive scannet.

Skaber mere lighed

Langt størsteparten af gravide fra Lolland, Guldborgsund og Vordingborg Kommuner vil dog blive tilbudt en graviditetsscanning på Nykøbing F. Sygehus. Det vil ifølge Annemarie Knigge være med til at skabe mere lighed i sundheden blandt de gravide.

Ultralyd
Læs også
Nu kan gravide igen få deres partnere med til scanning i Region Sjælland
Ultralyd
Læs også
Nu kan gravide igen få deres partnere med til scanning i Region Sjælland

Selvom alle gravide tilbydes, og langt de fleste får lavet graviditetsscanninger, kan for eksempel afstand til undersøgelsesstedet nemlig være med til at skabe ulighed og ramme de mest sårbare gravide hårdest.

Bor man eksempelvis i Nakskov er der 146 kilometer til Slagelse Sygehus. Den tur tager cirka to timer i bil og tre timer med offentlig transport hver vej.

- Et tilbud om graviditetsscanninger på Nykøbing F. Sygehus er med til at øge ligheden i sundhed i lokalområdet, der i forvejen har udfordringer med afstanden til sundhedsydelser. Derfor er det her også en vigtig politisk prioritering at tilbyde scanninger til de gravide i den sydlige del af vores region, siger Annemarie Knigge.

Med budgetaftalen for 2020 afsatte Regionsrådet 1,7 millioner kroner årligt til at etablere tilbuddet til gravide om scanninger på Nykøbing F. Sygehus.