Siden 1. oktober har ufrivilligt barnløse landet over fået endnu bedre hjælp til at blive gravide.
Her blev antallet af forsøg med fertilitetsbehandling på de offentlige sygehuse nemlig udvidet fra tre til seks.
Det kan personalet tydeligt mærke på Sjællands Universitetshospital i Køge, der rummer regionens eneste fertilitetsklinik.
Læge Caroline Grønlund glæder sig over, at mulighederne for at hjælpe de ufrivilligt barnløse nu er blevet endnu bedre.
- Det er rigtig dejligt, siger hun.
- Vi kan godt mærke på afdelingen, at der er en positiv stemning. Jeg mærker, at patienterne sænker skuldrene, når vi fortæller dem, at de nye regler nu er trådt i kraft, og at de både har seks forsøg og snart også får muligheden for at få søskende.
Endnu flere hjælpes fra december
1. december udvides mulighederne nemlig endnu mere.
Til den tid får forældre mulighed for at få lægevidenskabens hjælp til at få barn nummer to.
- Vi ser ind i at udvide klinikken, så vi kan tilbyde hjælp til nummer to. Det handler om at udvide vores laboratorium og vores plads til frys, fortæller Mette Hvilshøj Fabricius, der er cheflæge på gynækologisk-obstetrisk afdeling på Sjællands Universitetshospital.
Ventelisten på fertilitetsbehandling i Region Sjælland er sænket fra 40 til 14 uger, og det er Mette Hvilshøj Fabricius’ forventning, at ventetiden fortsat vil være lav, selv om der nu tilbydes flere behandlinger.
- Vi arbejder hele tiden på at have en buffer, så vi kan blive ved med at tage folk ind hurtigt. Det forventer vi, at vi kan blive ved med, siger hun og tilføjer, at klinikken fremover vil have søndagsåbent.
For Caroline Grønlund betyder forbedringerne også noget for den faglige stolthed.
- Vi er rigtig stolte af og glade for, at ventetiden nu også er kommet ned, og det betyder meget for os, at vi kan hjælpe familierne hurtigere, siger hun.
Hvert 8. barn hjælpes på vej
Antallet af behandlingsforløb på landets fertilitetsklinikker er støt stigende – og er på de ti år fra 2012 til 2022 vokset fra 34.000 til 39.000 behandlinger. Det fører til, at cirka hvert 8. barn i Danmark kommer til verden som følge af fertilitetsbehandling.
Den mest anvendte metode er IVF-behandling, hvor æg udtages fra æggestokkene og befrugtes uden for livmoderen. Metoden kaldes også reagensglasbehandling.
Kilde: Indenrigs- og Sundhedsministeriet