Region Sjælland begynder at vaccinere 27. december i Slagelse

Plejecentret Blomstergården i Slagelse bliver ét af fem steder i landet, der får tilbudt de første coronavacciner den 27. december.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Vaccinationerne er snart på vej fra Belgien og lander i Danmark den 26. december. Det betyder, at Danmark om ganske få dage kan begynde at vaccinere.

Helt præcist betyder det, at Region Sjælland er klar til at vaccinere fra den 27. december klokken 09.

Det sted i regionen, der i første omgang får andel i vaccinerne, er plejecenteret Blomstergården i Slagelse.

Det sagde sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) på et pressemøde onsdag.

Blomstergården er et ud af fem plejecentre i Danmark, der tilbydes de første vacciner. 

- De plejecentre, der er udvalgt, er dem med et særlig høj smittetryk, siger Magnus Heunicke på pressemødet.

Danmark får i første omgang 9750 vacciner, som kommer 27 december. Derefter kommer 38.025 ugen efter, og i ugerne derefter vil der kommer 47.775 vacciner hver uge.

Slagelse hårdt ramt af corona

Slagelse Kommune har i løbet af de seneste 10 måneder haft flere større coronaudbrud og flere gange ligget høj i coronastatistikkerne i forhold til de omkringliggende kommuner. I øjeblikket har Slagelse Kommune en incidens på 498,5 de seneste syv dage, hvilket svarer til 393 smittede. Det er den anden højeste incidens i TV2 ØSTs sendeområde.

Også Blomstergården har kæmpet med et højt smittetal, hvilket er derfor, at man starter med at vaccinere her.

- Vi er helt klar til at gå i gang med udrulningen af vaccinationen. Vi har lidt over 6000 plejehjemsbeboere i Region Sjælland, og i forhold til valget af plejecenteret i Slagelse, begynder vi der, hvor smittetrykket er højest, siger Heino Knudsen (S), regionsrådsformand i Region Sjælland, til TV2 ØST.

Blomstergården i Slagelse er et af de fem steder i Danmark, der får de første vacciner mod COVID-19.
Blomstergården i Slagelse er et af de fem steder i Danmark, der får de første vacciner mod COVID-19.

- Det bliver en meget stor dag for os alle

I første omgang forventer Region Sjælland at modtage 2.000 vacciner. De bliver ligeligt fordelt mellem de mest udsatte borgere på plejecentrene, vaccinationspersonalet og frontpersonale i kritiske funktioner på sygehusene.

Det oplyser regionen i en pressemeddelelse. 

Regionen står for at transportere vaccinen ud til plejecentrene i særlige ambulancer, hvorefter regionens sundhedspersonale vil klargøre vaccinen og blande den op, og så vil praktiserende læger stå for selve vaccinationen af beboerne og frontpersonalet på plejecentrene.

Efter Blomstergården vil beboere på 13 andre af regionens plejecentre i Slagelse, Solrød og Greve kommuner blive tilbudt en vaccine.

Den 27. december vil 507 beboere i Slagelse efter planen blive vaccineret, oplyser kommunen i en mail til TV2 ØST. 

- Prioriteringen efter smittetryk er meget fornuftig. På den måde beskytter vi de udsatte borgere i de områder, hvor smitten og dermed risikoen for smitte er størst. Derudover er det også godt, at frontpersonalet er en del af den første gruppe. Det er vigtigt, at vi har dem til at passe patienterne, og at de selv bliver beskyttet mod corona. Det bliver en meget stor dag for os alle, siger Heino Knudsen i pressemeddelelsen.

De fire øvrige plejecentre er Kærbo i Ishøj, Birkebo i Aalborg, Ankersgade I Aarhus og Ældrecenter Øst i Odense. Landets plejehjem er hårdt ramt af coronasmitte. I sidste uge var der 240 nye tilfælde blandt beboerne og 48 nye dødsfald med coronavirus.

Alle borgere i Danmark vil få besked via e-boks eller brev, når det er deres tur til at blive vaccineret. På onsdagens pressemøde oplyste Magnus Heunicke, at Danmark har lagt billet ind på at købe yderligere 2,6 millioner doser af Pfizer og BioNTechs coronavaccine.