Nu er ansøgertallet til de videregående uddannelser kommet – ingeniøruddannelse har medvind

Nu er opgørelsen over antallet af ansøgninger kommet - og professionshøjskolen Absalons diplomingeniøruddannelse er højdespringeren.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Der er tænkt mange tanker op til i dag, hvor kvote 1-ansøgningerne til de videregående uddannelser skulle falde.

En af dem er Rasmus Kristensen fra Kalundborg. Her er valget faldet på diplomingeniøruddannelsen i bioteknologi på professionshøjskolen Absalon.

- Det har jeg, fordi det virker spændende. Og for mig giver det mening lige nu. Jeg har længe gerne villet læse videre, siger han.

Hans ansøgning er ikke enestående. Faktisk er diplomingeniøruddannelsen på professionshøjskolen Absalon den videregående uddannelse, som har den største stigning i antallet af nye studerende.

Maskiningeniøruddannelse
Læs også
Jubel i Kalundborg - byen får ny ingeniøruddannelse
Maskiningeniøruddannelse
Læs også
Jubel i Kalundborg - byen får ny ingeniøruddannelse

quote Det bliver nemmere at rekruttere arbejdskraft til virksomhederne - en kvalificeret arbejdskraft med en lokal tilknytning

Stine Gry Roland, kommunikationsansvarlig i Novo Nordisk.

I forhold til sidste år har 44 procent flere søgt uddannelsen som 1. prioritet, hvilket svarer til 65 personer. I alt har 147 personer søgt ind på uddannelsen som 1. prioritet. Det svarer til en stigning på 40 procent sammenlignet med sidste år.

Omvendt halter det lidt for uddannelsen Ernæring og Sundhed. Her har 79 personer valgt uddannelsen som deres 1. prioritet. Sammenlignet med sidste år, hvor 107 havde valgt uddannelsen, som deres 1. prioritet, så er der altså tale om et fald på 26 procent. Antallet af ansøgninger i alt er faldet med 38 procent fra 315 til 194 ansøgninger.  

Hvad er kvote 1?

Kvote 1 er for ansøgere, der har en gymnasial eksamen og opfylder eventuelle specifikke adgangskrav til den søgte uddannelse. Kravene skal være opfyldt enten som en del af den gymnasiale uddannelse eller ved efterfølgende supplering.

I kvote 1 bliver ansøgerne optaget efter deres karaktergennemsnit fra den gymnasiale eksamen.

 

Kilde: Uddannelsesguiden.

Generelt er antallet af ansøgninger på professionshøjskolen Absalons uddannelser som 1. prioritet faldet med otte procent sammenlignet med 2018. 

Artiklen fortsætter under grafikken.

Novo Nordisk i baghaven

Bioteknologuddannelsen ligger i Kalundborg, hvilket også har været en faktor, da Rasmus Kristensen skulle vælge uddannelse.

- Vi har de store virksomheder lige i baghaven. Så det er en god mulighed, fordi det er lokalt. Og for mig, der bor i Kalundborg, er det dejligt ligetil, lyder det fra Rasmus Kristensen.

Artiklen fortsætter under billedet.

Rasmus Kristensen må vente ind til den 26. juli med at finde ud af, om han er kommet ind på diplomingeniøruddannelsen i Kalundborg.
Rasmus Kristensen må vente ind til den 26. juli med at finde ud af, om han er kommet ind på diplomingeniøruddannelsen i Kalundborg. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Også Novo Nordisk i Kalundborg glæder sig over, at flere og flere får øjnene op for at studere bioteknologi i Kalundborg.

- Det er glædeligt, fordi det betyder for Novo Nordisk og den øvrige industri i Kalundborg og Vestsjælland generelt, at det bliver nemmere at rekruttere arbejdskraft til virksomhederne - en kvalificeret arbejdskraft med en lokal tilknytning, siger Stine Gry Roland, der er kommunikationsansvarlig i Novo Nordisk.

Ventetiden er lang

Ifølge Stine Gry Roland har Novo Nordisk haft et godt samarbejde med skolen og studerende fra bioteknologiuddannelsen, siden uddannelsen slog dørene op i 2017.

- Vi mærker, at der er et øget fokus. Vi kan også se, at vi får mulighed for et rigtig godt samarbejde med de studerende allerede fra start af, siger Stine Gry Roland.

Læs også
Glæde i Kalundborg:
Ny ingeniøruddannelse kan lokke flere til byen - og væk fra København
Læs også
Glæde i Kalundborg:
Ny ingeniøruddannelse kan lokke flere til byen - og væk fra København

Novo Nordisk leverer blandt andet gæsteundervisere på studiet og virksomhedscases, mens flere studerende arbejder som studentermedhjælpere i virksomheden. Derudover skal omkring 15 studerende i deres afsluttende praktik hos Novo Nordisk.

Artiklen fortsætter under billedet.

Stine Gry Roland, kommunikationsansvarlig i Novo Nordisk, Kalundborg.
Stine Gry Roland, kommunikationsansvarlig i Novo Nordisk, Kalundborg. Foto: Ida Valsted - TV2 ØST

Om det også kommer til at gælde Rasmus Kristensen, må han vente lidt endnu med at få svar på. Det er nemlig først den 26. juli, han og de mange andre får svar på deres ansøgninger.

- Det er lidt spændende. Man ved jo ikke, om man er optaget eller ej, så ventetiden er lang.

På landsplan har 88.754 søgt ind på videregående uddannelser via kvote 1 og kvote 2. Fristen for kvote 2-ansøgninger var allerede 15. marts, mens kvote 1-systemet var åbent indtil fredag klokken 12.


Nyhedsoverblik