Nu bliver akutlægehelikopterne sendt i udbud igen

Der er opstået usikkerhed om betingelserne for det nyligt afgjorte udbud af akutlægehelikopterordningen i Danmark. Derfor skal udbuddet nu gå om.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Det er alligevel ikke sikkert, at det bliver det franske SAF Helicopteres, der fremover skal drive akutlægehelikopterne i Danmark fra deres base i blandt andet Ringsted.

Ordningen skal nemlig i udbud igen, skriver styregruppen bag i en pressemeddelelse.

I begyndelsen af december kom det frem, at det var det franske firma, der havde vundet udbuddet over blandt andet Norsk Luftambulanse, der driver lægehelikopterne nu.

Læs også
Akutlægehelikoptere på franske vinger - ny klagesag over regionernes udbud
Læs også
Akutlægehelikoptere på franske vinger - ny klagesag over regionernes udbud

Nordmændene klagede efterfølgende over regionernes evaluering af de tre kandidater til udbuddet, som udover det norske og det franske firma også talte det svenske firma Babcock Scandinavian Air Ambulance.

- Norsk Luftambulanse har indgivet en klage, som omfatter nogle af rammerne for udbudsprocessen og evalueringen af selskabets tilbud. Vi afventer Klagenævnet for Udbuds behandling af sagen. Udover dette har vi ikke yderligere kommentarer, sagde Leif Olstad, administrerende direktør i Norsk Luftambulanse, i et skriftligt svar til TV2 ØST den 21. december.

Styregruppe: Det er det mest ansvarlige

Klagenævnet for Udbud har nu vurderet sagen og er egentlig nået frem til, at klagen fra Norsk Luftambulanse ikke behøver at have opsættende virkning på udbuddet. Men den landsdækkende akutlægehelikopterordning bliver altså alligevel sendt i genudbud.

- Vi mener, det er den mest ansvarlige beslutning at træffe. Selvom kendelsen ikke giver klagen opsættende virkning eller indikerer, at der skulle være noget galt med tilbuddet fra SAF Helicopteres, er der elementer i delkendelsen, der sandsynliggør, at en endelig kendelse ikke vil falde ud til vores fordel. Den uvished ønsker vi ikke, og derfor bliver der lavet et genudbud hurtigst muligt, siger formand for Styregruppen, Dorthe Crüger, i pressemeddelelsen.

Læs også
Fransk firma skal flyve akutlægehelikopteren - sparer 17 millioner
Læs også
Fransk firma skal flyve akutlægehelikopteren - sparer 17 millioner

Uvisheden handler blandt andet om, at regionerne har bedt om flere sideordnede tilbud fra hver af de tre firmaer. Og Klagenævnet mener ikke, at det har været klart nok, hvordan regionerne ville evaluere de forskellige tilbud op mod hinanden.

De tre virksomheder, som bød på opgaven, blev vurderet på parametrene kvalitet, driftssikkerhed og pris. Alle tre virksomheder scorede 9 ud 10 point i kvalitet og driftsikkerhed. Prisen blev dermed det afgørende, og derfor kunne SAF Helicopteres vinde med deres bud, som årligt er 17 millioner billigere end den nuværende aftale med Norsk Luftambulanse.

Et genudbud bliver ifølge styregruppen sat i gang hurtigst muligt.

Fakta om helikopterudbuddet og Klagenævnets delkendelse: