Nonbo: Ikke så meget fartkontrol

Det var indlysende for enhver, at politireformen ville betyde færre fartkontroller i en årrække. Sådan siger Venstres Karsten Nonbo, der også er formand for Færdselssikkerhedskommissionen.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

- En omrokering koster altså ressourcer. Så man skal være lidt virkelighedsfjern, hvis ikke man har forståelse for det, siger Karsten Nonbo til DR Nyheder.

Fartkontrollerne er ekstremt vigtige, når det handler om at forhindre drab i trafikken, forklarer direktør i Rådet for større Færdselssikkerhed, Anders Rosbo:

- Der er en knivskarp sammenhæng mellem politikontrol, hastigheder og trafikdrab. Så de spiller en meget væsentlig rolle. Antallet af trafikdræbte er steget markant siden politireformen trådte i kraft. Samtidig er antallet af fartkontroller faldet i kølvandet på politireformen.

Det stod ellers klart og tydeligt i politireformen, at fartkontrollerne ikke ville blive nedprioritet.

Men Venstres trafikordfører Karsten Nonbo vidste inderst inde godt, at det ville ske, erkender han nu.

- Vi sendte den melding ud, at selve politireformen ikke måtte koste fartkontroller. Men inderst inde, hvis man tænker sig om, så vil det jo koste lidt alle vegne i så stor en ombygning. Også på fartkontrollerne, siger Karsten Nonbo til DR Nyheder.

Han vurderer, at der vil gå op til to år endnu, inden antallet af trafikkontroller er oppe på samme niveau, som før politireformen.

Karsten Nonbos udlægning afviser Dansk Folkepartis trafikordfører Kim Christiansen:

- Det har aldrig nogensinde været intentionen med denne reform, at der skulle skæres ned på færdselspolitiets fartkontroller, så det må stå helt for Karsten Nonbos egen regning.

Politiet gennemførte sidste år 6,5 pct. færre fartkontroller i forhold til 2006.

Samtidig steg antallet af trafikdræbte fra 306 i 2006 til over 400 i 2007. Indtil videre ligger vi på samme høje niveau i 2008.