"Nej tak" til rygere

Om få dage træder rygeloven i kraft. Men det er ikke bare i det offentlige rum, at rygerne har problemer. Tobakken kan også gøre det sværere at få et job.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

På virksomheden Respekt Danmark i Jyderup, der producerer og udvikler rengøringsmidler, står ikke-rygere stærkere, hvis deres konkurrenter til et job har trang til nikotin.

- Vi vil gerne have sunde medarbejdere. Vi fravælger ikke rygere, men er to ansøgere lige kvalificeret, så er rygning et parameter, siger direktør Søren Rose.

Hos Dansk Erhverv har man ingen opgørelse over virksomheder, der helst vil undgå at ansætte rygere, men en undersøgelse fra sidste år viste, at godt hver sjette virksomhed har totalforbud mod rygning både inde og ude.

Respekt Danmark pointerer, at man vælger den bedst kvalificerede ansøger men vurderer, at rygere er mindre effektive.

- Der er erfaring for, at de er mere syge, og så tager det tid, når de skal ud og ryge flere gange om dagen, siger Søren Rose.

Ifølge loven må man ikke diskriminere i forhold til køn, race, alder, religion og sexualitet, men rygning og andet er ikke nævnt. Om det gælder rygere eller eksempelvis fede mennesker vil Respekt Danmark gerne påvirke de ansatte til at få en ny livsform.

- Vi siger ikke, hvad de skal gøre, men hvis vi kan, vil vi gerne hjælpe dem til et sundere liv, fortæller Søren Rose.