Nazi-løbesedler i Præstø

Løbesedler med hagekors og racistiske budskaber fra Jonni Hansens naziztparti DNSB. Det var hvad borgerne i Præstø, Næstved og Vordingborg i går kunne finde i deres postkasse.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

"Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse ønsker alle race- og kulturfremmede god hjemrejse."
Sådan står der med store bogstaver på løbesedler, der i går dumpede ind ad brevsprækkerne i blandt andet Præstø.

Afsenderen til løbesedlerne er Danmarks Nationalsocialistiske Bevægelse med Jonni Hansen i spidsen. De nazistiske budskaber er dog langt fra blevet budt velkomne i Præstø.

- Jeg synes slet ikke, at det er i orden. Vi er jo ikke en by med racistiske meninger. Alle er velkomne, så det synes jeg ikke er i orden, siger Søren Knudsen, der bor i Præstø.

Ved sidste valg til Regionsrådet stillede Jonni Hansen op og fik 611 stemmer. Nu forsøger han igen og håber på flere stemmer til valget i november; blandt andet ved hjælp af løbesedlerne. Selvom nogle af de borgere, der har modtaget løbesedlerne har krøllet den sammen og smidt dem i skraldespanden, tror Jonni Hansen på, at reklamerne har en effekt.

- Jeg tror bestemt, at vi får nye medlemmer ud af det, og det vil jo så være nogle flere folk, der kan gå og lægge endnu flere sedler i postkasser og måske tage opstilling i de forskellige provinsbyer og dele vores materiale ud, siger Jonni Hansen.

Det er dog ikke alle, der tror at formanden får gavn af de mange skridt rundt til postkasserne. Jacob Als Thomsen, der er administrerende direktør i Als Research, har undervist i minoritetsforhold på blandt andet RUC. Han tror ikke, at løbesedlerne får den store effekt for DNSB.

- Jeg mener ikke, at de politiske institutioner i Danmark er i krise nok til, at naziastiske budskaber i større grad vil tiltage befolkningen, så det tror jeg, vil være utopisk, siger Jacob Als Thomsen.