Naturskønt område åbnes

En aflukket naturperle skal nu åbnes for offentligheden. I hvert fald hvis det står til Danmarks Naturfredningsforening. Foreningen vil udvide Saltbæk Vig ved Kalundborg og samtidig åbne området, der har været lukket i 15 år.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel

Området omkring Saltbæk Vig har været fredet siden 1992. Siden fredningen har der været lukket af for offentligheden. Men et nyt forslag fra Danmarks Naturfredningsforening lyder, at alle skal have adgang til området.

- Det er en unik natur med sjældne planter og et rigt dyreliv. Vi mener ikke, at folk vil ødelægge området ved at gå rundt på stierne, så derfor skal offentligheden kunne nyde det, siger Ella Maria Bisschop-Larsen, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

Saltbæk Vig ligger nordøst for Kalundborg. Området er også kulturhistorisk interessant. Det er her, at direktør Dalgas og Hedeselskabet efter nederlaget i 1864 og tabet af Sønderjylland, forsøgte at realisere mottoet "Hvad udad tabes skal indad vindes". Vandet skulle pumpes væk så jorden kunne dyrkes, men det lykkedes aldrig.

Med forslaget vil Danmarks Naturfredningsforening udvide fredningsområdet med næsten det dobbelte til 4.732 hektar - et område der nogenlunde svarer til 5900 fodboldbaner. Hvis det går gennem fredningsnævnet, bliver det Danmarks næststørste fredning efter Lille Vildmose i Nordjylland.

Nu er det tanken, at Saltbæk Vig skal indgå i planerne om et stort stisystem. Det skal lokke mange nye turister til.

- Nu bliver fyret ved Røsnæs også åbent, så vi får et kæmpe sammenhængende område. Det vil uden tvivl få mange til området, siger Tommy Dinesen (SF), der er borgmester i Kalundborg.

Danmarks Naturfredningsforening regner med, at åbningen bliver en realitet inden for de næste tre år.