Nationale retningslinjer for affald udskudt igen

Kommuner sorterer affald vidt forskelligt, og derfor er der behov for en fælles, national affaldsplan. Men planen er endnu engang forsinket.

Bemærk: Artiklen er mere end 30 dage gammel
Dit cookie-tilsagn gør, at indholdet her ikke kan vises. Du kan ændre dit tilsagn ved at klikke på boksen her.

Miljøstyrelsen har i årevis arbejdet på at få sendt en national affaldsplan i høring, der skal løfte genanvendelsen og gøre affaldssorteringen mellem kommunerne mere ens.

Planen skulle oprindeligt i høring sidste år og allerede være gældende i dag, men den blev i første omgang rykket frem til et sted i første kvartal af i år. Nu er høringsdatoen så atter blevet skubbet til et ubestemt tidspunkt.

- Vi venter på en national affaldsplan, hvor man også vil forholde sig til, hvordan kommunerne skal indsamle affaldet, siger Niels Damgaard, kommunikationschef hos AffaldPlus.

Mangler fælles rammer

Den nationale affaldsplan sætter rammerne for, hvordan vi i Danmark sorterer affald. Det er med andre ord rammerne for, hvordan kommunernes affaldsplaner skal se ud.

- Den nationale affaldsplan er udskudt, fordi man har besluttet at afvente klimapartnerskaberne, som regeringen har nedsat. Klimapartnerskaberne kommer med nogle anbefalinger, som vi mener bør indgå i planen. På den måde er vi sikre på, at planen indeholder det hele, så kommunerne får én plan. Det, mener vi, er klar tale, siger Anne Elizabeth Kamstrup, kontorchef hos Miljøstyrelsen.

Læs også
Kommuner sender glasaffald til Polen – Holbæk Kommune har løsningen
Læs også
Kommuner sender glasaffald til Polen – Holbæk Kommune har løsningen

quote Vi synes, det er ærgerligt. Kommuner og affaldsselskaber har arbejdet stenhårdt på at løfte genanvendelsen. Så det er klart, at når vi skal videre og tage de næste skridt, så har vi brug for at kende rammerne

Mikkel Brandrup, Direktør i Dansk Affaldsforening

Dansk Affaldsforening er en af de omtalte klimapartnerskaber, som regeringen har nedsat. Klimapartnerskaberne skal komme med anbefalinger for, hvordan CO2-udledninger kan reduceres med 70 procent i forhold til niveauet i 1990.

Men samarbejdet med klimapartnerskaberne burde ifølge Dansk Affaldsforening ikke spænde ben for en national affaldsplan.

- Rigtig meget af det indhold, der vil ligge i affaldsplanen, er ikke nødvendigvis afhængigt af klimapartnerskaberne, så derfor synes vi godt, at man kunne gå den vej. Vi har gået og ventet på nogle af de rammer her noget tid, og det er jo ikke første gang, at affaldsplanen er blevet udskudt, siger Mikkel Brandrup, direktør i Dansk Affaldsforening.

Klar til næste skridt

Ifølge Mikkel Brandrup er en national affaldsplan vigtig.

Læs også
Borgerne sorterer glas fra andet affald - men de 6.000 ton genbrugsglas fragtes til Polen og Tyskland
Læs også
Borgerne sorterer glas fra andet affald - men de 6.000 ton genbrugsglas fragtes til Polen og Tyskland

- Vi synes, det er ærgerligt. Kommuner og affaldsselskaber har arbejdet stenhårdt på at løfte genanvendelsen. Så det er klart, at når vi skal videre og tage de næste skridt, så har vi brug for at kende rammerne, siger han.

I 2025 skal kommunerne kunne genanvende 55 procent af husholdningsaffaldet. Det tal stiger til 65 procent i 2035.

Ifølge Dansk affaldsforening er kommuner og affaldsselskaberne klar til at tage affaldssortering til det næste niveau, men Miljøstyrelsen kan ikke komme det nærmere, end at planen vil komme i løbet af 2020.  


Nyhedsoverblik